UEFA kažnjava, a NSBiH "nagrađuje" veličanje ratnih zločinaca
Evropska fudbalska federacija dosljedna je u kažnjavanju za razliku od našega Saveza u kojem ne mare za civilizacijske tekovine

Akt civiliziranog svijeta

UEFA kažnjava, a NSBiH "nagrađuje" veličanje ratnih zločinaca

Svojevremeno bizarni polusvijet negodovao je kada je uvedena zabrana gostujućim navijačima da prisustvuju utakmicama Premijer lige. Kao, to je oduzimanje osnovnih ljudskih prava.

A kršilo se na sve strane. Dosta što su utakmice izgledale ispod svakog estetskog kriterijuma treba još neko da zagine, kao što je jednom i zaginuo. Ako oduzimanje nečijeg života nije dovoljan razlog da se spriječe odlasci na gostovanja, onda nije ništa razlog.

Pa je onda uslijedilo vrijeme kada se navijačima dozvolilo da posjećuju gostujuće utakmice, no jel ih se dovede 15 minuta poslije početka, jel izvede 15 minuta prije kraja. Njihovo prisustvo potpuno je obesmišljavano. Možda i ciljano.

Elem, uvijek neki problemi s navijačima. U Nogometnom savezu jedva dočekaju da se zapali baklja-dvije pa da kazne klubove. Tako navodno utiču na svijest, mijenjaju dosadašnju tradiciju jer pobogu gdje se to još pale baklje... Sve dakle u duhu civilizacije.

I u svemu su u NSBiH istrajni osim u prinicipijelnosti. Ako je isti grijeh zapaliti baklju i urlikati u spomen osuđenih ratnih zločinaca čiji god da su, transparentno ih veličati, onda nešto tu nije uredu.

U Evropi se veličanje onih što su o jadu ljude zabavili ne prašta. Ne zato što UEFA smatra da je to para laka, imaju oni novaca više no dovoljno, već što postoji minimum pristojnosti, civiliziranosti. Da nismo gorštaci.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Crvena zvezda kažnjena je danas od strane Evropske fudbalske asocijacije jer su njene Delije veličale Ratka Mladića, pa će domaću utakmicu šesnaestine finala Evropske lige igrati pred praznim tribinama. Smisao je fudbala da ga neko gleda, a eto Zvezdini neće to moći uživo učiniti. Partizan je prošao blaže, 30.000 eura će morati isprazniti iz kasice-prasice.

UEFA ne prašta, za razliku od NSBiH. Mizernim kaznama naš Savez zapravo odobrava veličanje ratnih zločinaca. U svemu kao pratimo Evropu, ali civiliziranost nam izgleda nije baš u prvom planu. To može pričekati, a dotad nećemo se pomjeriti s mrtve tačke.

Top Komentari

Hrasno1921
Savez ide linijom manjeg otpora, sto manje frke to mirnija kuca ...
5 2
infinity2612
Mamu im hebem u savezu...izreci kaznu 10000Eur a ne 1000, 2000 ili 3000 KMza velicanje zlocinaca
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi