Poznat je prvi rasplet u Konferencijskoj ligi: Fiorentina ne može biti "zadovoljna"
FOTO: EPA

Okončano takmičenje u grupi A

Poznat je prvi rasplet u Konferencijskoj ligi: Fiorentina ne može biti "zadovoljna"

H. Zilić

UEFA konferencijska liga večeras će dati odgovore koji timovi će izboriti evropsko proljeće. Prva je okončana grupa A, čiji su mečevi šestog kola odigrani od 16:30. Favoriti su opravdali očekivanja, ali italijanska Fiorentina ipak neće biti "zadovoljna" konačnim raspletom grupe.

U posljednjem kolu Basaksehir je sa 3:1 savladao Hearts, a Fiorentina je sa 0:3 bila bolja od latvijskog RFS-a.

Basaksehir i Fiorentina su ušli kao favoriti u ovu grupu, to se na kraju ispostavilo tačnim, ali tim iz Firence je sigurno nezadovoljan jer je završio drugoplasirani.

U konačnom poretku Basaksehir i Fiorentina imali su po 13 bodova, ali turski tim je završio prvi zbog boljeg međusobnog duela.

Ovo znači da će Basaksehir kao pobjednik grupe direktno u osminu finala UEFA Konfrencijske lige, dok će Fiorentina zaobilaznim putem.

Tim iz Toskane kao drugoplasirani ide u šesnaestinu finala Konferencijske lige, a jedan od mogućih protivnika su klubovi koji završe trećeplasirani u grupama Evropa lige.

Oglasi

Škotski Herats je završio na trećem mjestu sa šest bodova, dok je latvijski RFS u historijskom takmičenju u grupnoj fazi završio sa dva boda i to oba boda su osvojili protiv favorita grupe Basaksehira i Fiorentine, posebno se izdvaja remi u Firenci rezultatom 1:1.

Večeras ćemo saznat i rasplet u ostalim grupama UEFA konferencijske lige nakon čega ćemo znati koje ekipe će u žrijeb šesnaesetine finala, a koje u žrijeb osmine finala trećeg po snazi UEFA-inog takmičenja.

Utakmice šesnaesetine finala igraju se 16. i 23. februara 2023. godine, dok su utakmice osmine finala na rasporedu 9. i 16. marta naredne godine.

Žrijeb za nokaut fazu na rasporedu je 7. novembra ove godine.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Titulu iz prošle sezone brani Roma koja je u finalu u Tirani savladala Feyenoord sa 1:0.

Finale ovosezonske UEFA Konferencijske lige igrat će se 7. juna na Fortuna Arnei u Pragu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi