Izabrao Srbiju ispred BiH, preskočio stepenice, pa doživio pad: "Svi znaju da sam se žrtvovao..."

Pokušava oživiti karijeru

Izabrao Srbiju ispred BiH, preskočio stepenice, pa doživio pad: "Svi znaju da sam se žrtvovao..."

Eldar Ganibegović

Mnogo je fudbalera kroz historiju koji su rođeni u Bosni i Hercegovini ili vuku porijeklo iz naše domovine, ali su odabrali da brane boje neke druge, najčešće komšijske države. Jedan od njih je i protagonista ove priče koji danas pokušava da oživi karijeru.

Ako bismo posmatrali broj igrača koji su mogli igrati za neku reprezentaciju, a nisu, nego odabrali drugu, onda makar u Evropi, uz Kosovo, Bosna i Hercegovina prednjači.

Prvi primjer je svakako sada već legendarni Zlatan Ibrahimović koji je mogao birati između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Švedske, a na kraju izabrao Švedsku u kojoj je rođen.

Slovenija nam je "ukrala" Samira Handanoviča, Kenana Bajrića, te Zlatka Dedića. Za reprezentaciju BiH su mogli, a nisu zaigrali, Marko Arnautović (Austrija), Haris Seferović (Švicarska), Bećir Omeragić (Švicarska), Marko Vejinović (Holandija), Mario Gavranović (Švicarska).

Hrvatska, koja je aktuelni viceprvak svijeta, mnogo važnih igrača ima ili je imala porijeklom iz Bosne i Hercegovine: Ivan Rakitić (porijeklom iz Žepča), Mario Mandžulić (Odžak), Dejan Lovren (Kakanj), Vedran Ćorluka (Derventa), Darijo Srna (Derventa), Nikica Jelavić (Čapljina)...

U Srbiji je također mnogo fudbalera porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Tu su Trebinjac Nemanja Gudelj, Mijat Gaćinović je igrao za omladinske selekcije BiH pa odabrao Orlove, bivši reprezentativac Srbije Neven Subotić je rođen u Banjoj Luci, a tu je i napadač Fiorentine Luka Jović koji je iz Bijeljine.

Oglasi

Luku Jovića Real Madrid je doveo za 63 milionaeura, no nakon tri sezone u kojima je bio član Reala, napadač je ljetos besplatno prešao u Fiorentinu.

Srbijanac se nije uspio afirmisati u Real Madridu i u januaru 2021. napadač je vraćen u Frankfurt na šestomjesečnu posudbu. Vrativši se tada na Santiago Bernabeu, ponovo se nije nametnuo, a sada je objasnio razloge zašto se nije uspio nametnuti u Kraljevskom klubu. 

"Bilo je divno. Bilo je to veliko iskustvo za mene i velika mi je čast bila biti dio najvećeg kluba na svijetu. Ali mislim da sam prerano otišao u Real Madrid.

Karim Benzema je eksplodirao i zasluženo osvojio Ballon d'Or. U početku nisam imao sreće. Prvo je udarila pandemija, zatim su me zaustavile neke povrede, ali to je definitivno bilo veliko iskustvo za mene.

Ne bih želio nikoga izdvajati po igračkim kvalitetama, ali na mene je ostavio trag Karim Benzema, a nedvojbeno i Luka Modrić koji je uvijek bio uz mene. Luka je jedan od najboljih igrača u historiji Real Madrida.

Odlučio sam doći u Fiorentinu iako sam imao ponude većih klubova. O financijskoj strani da i ne govorimo. Svi znaju da sam se financijski žrtvovao da bih došao ovamo.

Mislim da je dolazak u Fiorentinu dobra odskočna daska za povratak u formu i povratak u veliki klub", rekao je Luka Jović, prenosi Marca.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Luka Jović je ove sezone u dresu Fiorentine na 18 nastupa postigao ukupno šest golova, od čega dva u Seriji A i četiri u Konferencijskoj ligi.

Za reprezentaciju Srbije je nastupio 28 puta i postigao devet golova. Ako bi u Bosni i Hercegovini imao nenadmašivu konkurenciju u vidu Edina Džeke, nije mu mnogo lakše ni u Srbiji s obzirom da tamo ima nevjerovatne Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Turgut2
Kako god Bosna je greskom napravljena od takozvanih konsyitutivnih naroda tako da se narodi neki osjacaju da su kaoniz stbije ili hrvatske Narod ****zminesan cak i posline ratovanja a slican narod tako bosnjaci nisu umjele nazalost padom juge Bosna je trebala ostati u zajedjici sa CG i Srbijim i sad treba to uciniti naravnonprvo maknuti entitete jer ne moze unija sa entitetima jer narodibsu slicninili isti izmijesani izvinutibse jednondrugima za gluoosti i tonjebto. Mozda je meni lakse da zborim kao turcin ama treba gledati burucnost
0 9
FahroKonjHodzic
kaki pad igrat ce na svjetskom prvenstvu nece u decembru zdrat hurmasice ko nase hamurgerdjije na okupljanjima
3 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi