Najavljena velika promjena u Ligi prvaka: "Blago Barceloni, ona je već naviknuta na to"

Od naredne sezone sve je drugačije

Najavljena velika promjena u Ligi prvaka: "Blago Barceloni, ona je već naviknuta na to"

Edmir Škorić
Teme:

Liga prvaka kakvu poznajemo prestaje sa finalnom utakmicom Real Madrida i Borussije Dortmund, pošto je UEFA već potvrdila promjene od sezon 2024/25.

UEFA je predstavila promjene u Ligi prvaka koje će biti evidentne i kreću najesen. Osnovna promjena je povećanje na 36 timova, umjesto dosadašnjih 32. Neće biti uobičajenih osam grupa sa po četiri tima, nego će se igrati liga. U novom formatu ćeć svaka ekipa igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak.

Neće biti utakmica kod kuće i na strani protiv istog rivala. Svaka od ekipa će igrati sa po dvije ekipe iz svake jakosne grupe. Prvih osam ide direktno u osminu finala, a klubovi koji završe između devetog i 24. mjseta igraju doigravanje za preostalih osam mjesta.

Nakon toga, ide normalan proces, odnosno mečevi u nokaut fazi koji se igraju kod kuće i u gostima, kao što smo se i navikli.

Osim toga, novina je da će se utakmice osim utorkom i srijedom, igrati i četvrtkom. Inače je taj dan bio rezervisan za mečeve Evropske lige i Konferencijske lige, a sada će biti i za Ligu prvaka, koja će dakle trajati tri dana u nizu. Posljednje kolo igrat će se u isto vrijeme, što znači da ćemo imati čak 16 utakmica.

Oglasi

Reagovajući na društvenim mrežama, jedan je navijač napisao: "Blago Barceloni, oni su se već navikli na to. Navijači Barce neće uočiti razliku koju su navikli igrati četvrtkom navečer."

"Uništavaju sport. Zašto bi se utakmica Lige prvaka igrala u četvrtak?", napisao jed drugi, a treći dodaje da je "fudbal mrtav".

“Superliga je loša ideja jer će uništiti sport” i onda su smislili ovo", dodao je još jedan od razočaranih fanova.

Prije dvije godine, Jurgen Klopp je upitan o novom formatu Lige prvaka, a tada je rekao: "Ko je dobro pročitao ovaj koncept i rekao 'o, to je savršeno' i ko mi sada kaže da nije u pitanju novac? To je vic!".

“Rekao sam prije s Ligom nacija s više utakmica, rekao sam prije kad je FIFA htjela imati Svjetsko klupsko prvenstvo – ne pitaju, samo ga uvode. Koji je razlog tome? Novac".

Oglasi

Inače, od 36 klubova, čak šest bi moglo biti iz Serije A. To bi bilo prvi put u historiji da jedna liga ima toliko predstavnika. Da bi se to dogodilo, Atalanta mora završiti sezonu na petom mjestu, gdje se trenutno nalazi.

Atalanta je ranije osigurala plasman u Ligu prvaka zahvaljujući dodatnom mjestu koje je Serija A dobila na osnovu bodova osvojenih ove sezone. Osvojivši sinoć Evropsku ligu, Atalanta je omogućila šansu i šestom klubu iz Serije A da se plasira u najelitnije klupsko natjecanje.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Roma, koja se trenutno nalazi na šestom mjestu, nada se ovakvom raspletu. No, za to je potrebno da Atalanta ostane peta. Ako Atalanta, koju vodi Gian Piero Gasperini, preskoči Bolognu ili Juventus na tabeli, Roma će igrati u Evropskoj ligi. Atalanta ima 66 bodova, dok Bologna i Juventus imaju po 68 bodova.

Preostalo je još jedno kolo u Seriji A, a Atalanta ima i jednu zaostalu utakmicu protiv Fiorentine koja se igra 2. juna. Juventus dočekuje Monzu, a Bologna gostuej kod Genove. Atalanta uz zaostalu utakmicu s Fiorentinom ima i meč protiv Torina.

Top Komentari

Gvardijan
I vi ste bas izdvojili taj komentar vezan za Barcelonu.Toliko o vasoj nepristrasnosti.Ipak morare biti malo suptilniji u ipak vasoj pristrasnosti
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi