Fudbalska smrt je pred vratima: Klubovi igraju u tri divizije, najveći ne mogu ispasti!
Svaki novi dan donosi nove ideje UEFA-e, a fudbalska strast polako nestaje

Sve je gore i gore...

Fudbalska smrt je pred vratima: Klubovi igraju u tri divizije, najveći ne mogu ispasti!

Edmir Škorić
Teme:

Evropska fudbalska federacija (UEFA) navodno proučava pravu revoluciju za evropska takmičenja, sa mnogo više izazova i mogućnošću pomjeranja utakmica za vikende. Novi format bi bio potpuno drugačiji od svih prethodnih, a posebnu zaštitu bi imali oni najveći ili, bolje rečeno, najbogatiji fudbalski timovi.

Prošle su samo dvije godine od neuspješnog pokušaja pokretanja Super lige, turnira sastavljenog od stalnih članova koji je imao za cilj prikupiti mnogo više resursa od onih koje UEFA garantuje klubovima svojim vodećim turnirom: Ligom prvaka. Bila je to ideja vlasnika Real Madrida, Barcelone, Atletica, Juventusa, Intera, Milana, Manchestera...

Od aprila 2021. godine situacija je evoluirala, UEFA je odlučila da revolucioniše format Lige prvaka, a članovi osnivači Super lige još uvek čekaju mišljenje Suda pravde EU o monopolu Evropske fudbalske federacije.

Sada, prema onome što je otkrio ugledni list El Pais, sama UEFA u saradnji sa Evropskom asocijacijom klubova (ECA) očigledno dorađuje ideju o sopstvenoj Super ligi, formiranoj od tri divizije od po 18 timova i oproštajem od evropskih takmičenja kakve smo do sada poznavali (uključujući Ligu prvaka). Super liga, Lega Evropa i Lega Aspirante. Iz druge u treću diviziju bi ispala četiri, a shodno tome iz treće u drugu ušla četiri tima. No, drugačije pravilo bi važilo za klubove u najjačoj diviziji, odnsno u elitnom društvu.

Između prvog i drugog ranga bila bi samo dva kluba koja će ispasti, jer najmoćniji klubovi - prema pisanju španskog lista - ne žele rizike. I dalje prijete da će se odvojeno raspustiti ako se odluka Suda pravde Evropske unije suprotstavi UEFA-inom monopolu na fudbalske turnire. Takođe traže da o njihovom mogućem ispadanju ne odlučuje jednogodišnji plasman, već prosjek posljednjih tri ili pet sezona. Ne žele da ih jedna loša sezona dovede do ispadanja u niži rang. Dakle, oni najveći i najmoćniji žele uvijek da budu u najvišem rangu jer bi im ionako bilo ispod časti igrati u nekoj slabijoj diviziji, a i novca bi bilo mnogo manje...

Oglasi

Da bi se projekat oživio, koji bi počeo na kraju ciklusa prava 2024-2027, ciklusa nove Lige prvaka, očigledno je potrebno riješiti neke probleme. Učešće u 34 evropske utakmice bila bi katastrofa za kalendar i pitanje je kako bi to klubovi mogli da podnesu uz svoje nacionalne lige, kupove i reprezentativne nastupe kojih je sve više i više.

Ideja je da se svaka divizija podijeli u dvije grupe, uz finalno doigravanje kao u NBA ligi. Zatim, tu je uloga nacionalnih liga. Nagađa se da bi osvajanje titule ili dobra pozicija u vašoj ligi moglo biti vrijedno gotovinskog bonusa, a možda i više bodova na tabeli Super lige.

Klubovi bi mogli proširiti svoje spiskove na 34 igrača kako bi se lakše takmičili na evropskom i domaćem frontu. I onda, jedna od najiskrenijih tema: vikendi posvećeni evropskim takmičenjima ili nacionalnim? Kako vrijeme bude prolazilo, turnir ovog tipa će neizbježno zavladati vikendom. Hipoteza je na stolu, sda ada ostaje samo da se shvati da li će se dijelovi ove slagalice uklopiti.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ono što je sada već gotovo sigurno, u prošlost polako odlazi fudbal kakav smo poznavali. Već od naredne sezone imamo Ligu prvaka u potpuno drugačijem formatu od onog klasičnog na kakav smo se svi navikli (32 tima smještena u 8 grupa)...

Uvedena je Konferencijska liga, Liga nacija za reprezentacije i sve je veći broj utakmica, sve više novca se vrti, a sve manje prave fudbalske strasti.

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Ovaj naš Čeferin je prevarant 1. klase...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi