Ovo je posljednja sezona u poznatom formatu Lige prvaka - Od naredne više ništa neće biti isto
Foto - Daniel Cole (AP - Reuters)

Povećava se broj učesnika

Ovo je posljednja sezona u poznatom formatu Lige prvaka - Od naredne više ništa neće biti isto

Midhat Šljivak
Teme:

Ovogodišnja sezona Lige prvaka posljednja je koju ćemo gledati u formatu s 32 tima. Od naredne sezone 2024/2025 elitni rang evropskog takmičenja će brojati 36 ekipa, a svaka ekipa će odigrati osam utakmica, po četiri kod kuće i u gostima nakon čega slijedi nokaut faza.

Liga prvaka s 32 ekipe i osam grupa s po četiri tima igrat će se još samo ove sezone. Već od naredne broj klubova se povećava na 36 i sistem će se potpuno promijeniti.

Svaka ekipa će odigrati osam utakmica, po četiri kod kuće i u gostima, a potom će se ekipe rangirati po broju osvojenih bodova.

Osam najbolje plasiranih ekipa izborit će plasman u osminu finala, a ekipe od devetog do 24. mjesta igrat će šesnaestinu finala. U tom dijelu takmičenja ekipe od 9. do 16. mjesta će biti nositelji i igrat će revanš meč kod kuće protiv timova koje su rangirane od 17. do 24. mjesta.

Ekipe koje zauzmu pozicije od 25. do 36. mjesta ispadaju iz takmičenja i ono što je jako bitno napomenuti je to da one neće ostvariti plasman u Evropsku ligu i potpuno se opraštaju od Evrope.

Oglasi

Nokaut faza od ostaje po istom principu i tu neće biti nikakve promjene od osmine finala takmičenja.

Dakle, od naredne sezone svaki osvojeni bod će biti izuzetno bitan. UEFA je na ovaj način odlučila ukinuti utakmice koje su se igrale reda radi, a svaki tim će imati mogućnost odigrati dodatnu utakmicu kod kuće u odnosu na prethodne godine.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ranije je odlučeno na koji način će se dobiti dodatna četiri učesnika Lige prvaka. Kroz kvalifikacije i stazu prvaka će među 36 najboljih u Evropi dolaziti pet umjesto četiri ekipe.

Dodatno mjesto dobit će petoplasirana ekipa po UEFA rankingu, a treće i četvrto po dvije najbolje lige po rezultatima iz prethodne sezone.

Top Komentari

King_Kenny
...kao da nema dovoljno levatskih ekipa ove sezone,nego ce jos da ih naguraju...u pravu je Perez,Superliga se mora hitno formirati...pogledajte ove grupe danas sto su izvucene,pa u cijeloj grupnoj fazi nemas 5 utakmica jakih da pogledas...pazi grupa u kojima su Barcelona,Real i Man.City,smijesne ekipe kao protivnici,a ni ove ostale grupe nisu nista bolje...ali kd ovih u UEFA-i je kvantitet bitniji od kvaliteta...pa bolje je i one Arape ugurati,nego 80% ovih sto igraju sada...
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi