Stiglo je UEFA-ino objašnjenje zašto nema VAR-a u kvalifikacijama

Nakon niza kontroverznih situacija

Stiglo je UEFA-ino objašnjenje zašto nema VAR-a u kvalifikacijama

Admin Čaušević

Uvodne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo iz eurozone donijelo je niz kontroverznih situacija. 

Činjenica da nema VAR i "goal-line" tehnologije posao sudijama je znatno otežan pa dolazi i do velikih grešaka.

Najočitiji primjer je gol Cristiana Ronalda sa utakmice Srbija - Portugal, međutim i Španci su se žalili na dosuđeni penal za Grčku kao i Nizozemci u utakmici protiv Turske zbog mogućeg gola.

Stiglo je i UEFA-ino objašnjenje zašto nema VAR tehnologije u kvalifikacijama. Kao glavni razlog navedena je pandemija koronavirusa.

"UEFA je 2019. godine predložila FIFA-i upotrebu VAR tehnologije u kvalifikacijama za SP. Međutim, utjecaj pandemije koronavirusa na operativne i logističke sposobnosti naveo je UEFA-u da odgodi primjenu VAR-a u grupnoj fazi Europske lige, kao i da povuče prijedlog za korištenje VAR-a u evropskim kvalifikacijma.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"VAR se nije koristio niti u grupnoj fazi Lige nacija prošle jeseni i zbog toga se do sada nije koristio u utakmicama grupne faze kvalifikacija reprezentacija koje igraju pod okriljem UEFA-e", navodi se u saopštenju.

Blago rečeno čudno opravdanje krovne evropske fudbalske federacije jer se npr. VAR uredno koristi u mečevima grupne faze Lige prvaka.

Top Komentari

damir83
Da mogu uzimati na kladionicama.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi