Ugledni poljski novinar: Edin Džeko je i dalje vaš najbolji igrač, bolji nego Bolić i Kodro zajedno

Przemyslaw Gajzler za SportSport.ba

Ugledni poljski novinar: Edin Džeko je i dalje vaš najbolji igrač, bolji nego Bolić i Kodro zajedno · Intervju

Endin Čaušević

Reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra u Zenici protiv Poljske u okviru drugog kola Lige nacija.

Zmajevi su u prvom kolu sve iznenadili jer su uspjeli osvojiti bod protiv Italije (1:1), dok je Poljska u gostima protiv Holandije s minimalnih 1:0. Treba dodati da Poljaci igraju bez svog najboljeg igrača Roberta Lewandowskog koji je dobio dozvolu za produženi odmor.

Međutim, i pored toga jasno je da našu selekciju sutra očekuje težak posao, a ono što je najvažnije igrači se nisu previše opustili nakon utakmice u Firenci. Pred ovaj meč za SportSport.ba govorio je i ugledni poljski novinar Przemyslaw Gajzler s portala Onet.pl koji je dao svoje viđenje pred sutrašnji meč.

Gajzler je govorio kakav pritisak imaju igrači i selektor Poljske jer se od njih u svakom meču očekuje dobar rezultat. Zbog toga su mnogi zamjerili selektoru Brzęczeku na izjavi nakon meča protiv Holandije kada je rekao da je zadovoljan viđenim.

"Novinari i navijači u Poljskoj veoma ozbiljno shvataju utakmice Lige nacija i žele da nacionalni tim ostvaruje dobre rezultate. No, s druge strane selektor Jerzy Brzęczek te utakmice vidi kao priliku da šansu da nekim drugim igračima, te proba druge taktičke solucije", počeo je Gajzler i nastavio.

"Navijači u Poljskoj bili su razočarani nakon utakmice protiv Holanije. Ipak, nije to samo zbog rezultata već i zbog riječi selektora koji je nakon meča rekao 'Zadovoljan sam viđenim' što su navijači primili s negodovanjem jer Poljska, bez obzira što nema Lewandowskog, nije stvorila niti jednu jedini ozbiljnu šansu na utakmici".

Svima je jasno koliko je Lewandowski važan za reprezentaciju Poljske, a to je isto kao da naš selektor ne može računati na Edina Džeku. No, Gajzler se potrudio da to mnogo bolje opiše spominjujući Messija i Ronalda.

"Lewandowski je veoma važan igrač za naš nacionalni tim. Baš kao što je Cristiano Ronaldo za Portugal ili Lionel Messi za Argentinu. On je igrač svjetske klase koji ima veliki utjecaj na igru našeg tim. Više puta je sam donosio pobjede Poljskoj baš kao što to radi i u Bayernu", govori Gajzler.

Poljski novinar je čak otkrio da je selektor ove reprezentacije najavio da će protiv BiH napraviti određene promjene u ekipi, ali je poručio da će dobiti žestoke kritike ukoliko Poljska bude poražena na Bilinom Polju.

"Jerzy Brzęczek je najavio značajne promjene sutra. Naprimjer, Lukasz Fabianski iz West Hama će braniti, dok će Wojciech Szczesny koji brani za Juventus ostati na klupi. I ovaj meč će biti test za neke igrače, ali ako Poljska izgubi onda će selektor biti na udaru velikih kritika iako je to 'samo' Liga nacija", objašnjava Gajzler.

Pitali smo Gajzlera i kojeg igrača se sutra najviše pribojavaju, a on je očekivano izdvojio Edina Džeku koji je na njega očito ostavio veliki dojam jer je čak spomenuo Elvira Bolića i Mehu Kodru kako bi to objasnio.

"Teško je reći koga se članovi našeg stručnog štaba najviše pribojavaju iz reprezentacije BiH. Naravno, vjerujem da su napravili dobru analizi ekipe Dušana Bajevića. No prema mom mišljenju Edin Džeko je još uvijek najbolji igrač BiH. Bolji je čak od prijašnjih napadača Elvira Bolića i Mehe Kodre zajedno. Važan dio je i Sead Kolašinac, a činjenica da Miralem Pjanić neće igrati je sigurno važan faktor. Ipak, utakmica protiv Italije je pokazala da je BiH jaka i bez njega".

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Treba dodati da je Poljska osigurala nastup na Evropskom prvenstvu naredgnog ljeta, ali čini se da javnost u ovoj zemlji nije baš zadovoljna poslom Brzęczek i igrom koju je ovaj tim prikazao u kvalifikacijama. Gajzler je poručio da su u nekoliko mečeva slavili uz dosta sreće.

"Poljaci još uvijek žive od uspomena nacionalnog tima iz 1970-tih i 1980-tih kada smo bili treći na svijetu. To je normalno za nas, a jedino što je gore je trenutno stanje u ekipi. Zbog toga je selektor bio toliko kritikovan u kvalifikacijama za EP bez obzira što je izborio plasman na Euro. Njegov tim je igrao dosta ružno i sretno smo osvajali bodove protiv Austrije, Slovenije i Izraela. Poraz od BiH ga neće koštati posla, ali kritike u slučaju da izgubimo će sigurno biti žestoke i nepodnošljive", zaključio je Gajzler na kraju razgovora za SportSport.ba.

Top Komentari

JointUnion87
Dodaj i Baljića, slobodno. Naš najbolji igrač svih vremena.
6 2
karlhajncbrazzzo
A zaboravio ugledni novinar Vedatora. Sad da ga zovnemo sam da potopi Poljsku.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi