Hoće li se Škotska i Vels povući kako bi Ukrajina zaigrala u Kataru!?
Foto: T.Hebib

Ideja Telegraphovog kolumniste

Hoće li se Škotska i Vels povući kako bi Ukrajina zaigrala u Kataru!?

E. Ganibegović

Mart mjesec bio je rezervisan za tri miniturnira baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Zbog rata u Ukrajini, samo jedan turnir ostao je neokrznut, a to je onaj u kom su se nalazile reprezentacije Sjeverne Makedonije, Italije, Portugala i Turske, te su se odigrala oba polufinala, a u utorak od 20:45 na rasporedu je i finale između Portugala i Sjeverne Makedonije.

U utorak će finale igrati i Poljska i Švedska koja je izbacila Češku. Podsjetimo, Poljska nje igrala polufinale jer je automatski prošla dalje nakon diskvalifikacije Rusije.

Najgore je prošao miniturnir u kom se nalazi Ukrajina, s obzirom na to da je odigrano samo polufinale između Velsa i Austrije (2:1), a ne zna se kada će biti odigrano drugo polufinale između Škotske i Ukrajine, niti termin finala.

Kolumnista britanskog Telegrapha Jim White ima jednu zanimljivu ideju, a to je da se Škotska i Vels povuku i ustupe Ukrajini mjesto u Kataru.

On je napisao da bi obje reprezentacije zaslužile puno više poštovanja time, nego da se kvalifikuju. Kazao je kako su Škotska i Vels selekcije koje žele uništiti rijedak trenutak nade u naciju koja se uništava pred očima svih nas. 

Oglasi

"Zamislite da je Ukrajina uspjela ući na turnir u novembru, šta bi to moglo značiti za moral u napaćenoj naciji. Kakav bi to veličanstven odgovor bio diktatoru ubojici u Kremlju, čovjeku koji dobro zna šta Svjetsko prvenstvo nudi u smislu međunarodnog prestiža i izloženosti", napisao je.

Njegovo stajalište nije impresioniralo kolegu novinara Telegrapha Jamesa Corrigana koji je upitao:

"Zašto se mora povući Vels ili Škotska. Zašto druga država ne može ustupiti svoje mjesto, kao što je možda Engleska? Lako je tražiti neki drugi sok za žrtvu, zar ne?"

Međutim, Jim White pozvao je Vels i Škotsku da poduzmu ono što je nazvao "jednom od najimpresivnijih akcija u historiji sporta".

"Ukrajina u Kataru je stvar za kojom sada svi žude, a za Vels i Škotsku to je problem. Zapravo, toliko je teška mogućnost da bi oni bili ti kojim ja ugušena rijetka nada, da bi najmudriji put za oboje bio da ostanu po strani i dopuste Ukrajini da se automatski kvalifikuje."

Prijedlog nije impresionirao one koji su reagirali na članak, a jedan ukrajinski fan Dima je rekao:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Apsolutna glupost. Želimo biti na Svjetskom prvenstvu, ali zaslugama, a ne iz sažaljenja."

Šta vi mislite o prijedlogu Jima Whitea? 

Top Komentari

Milfhunter
Pošto je prijedlog iz Engleske neka se oni povuku
10 0
SeoRusilac
Hoće li se iko povući da Palestina isto zaigra?
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi