Prkosni Ukrajinci se ogrnuli zastavama, a onda su shvatili čiju su zastavu (greškom) nosili na dresu

Doživjeli danas težak poraz

Prkosni Ukrajinci se ogrnuli zastavama, a onda su shvatili čiju su zastavu (greškom) nosili na dresu

Edmir Škorić

Ukrajinska fudbalska reprezentacija svoju prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj odigrala je danas u Minhenu, gdje je doživjela jako neugodan poraz.

U prvoj utakmici 1. kola grupe E Rumuni i Ukrajinci odmjerili su snage, a malo ko je očekivao da će završiti visokom pobjedom Rumuna koji su slavili s 3:0.

Stanciu, Marin i Draguš pogađali su za uvjerljiv trijumf Rumuna, koji su na fantastičan način otvorili turnir. U drugoj utakmici ove grupe, kasnije se sastaju Francuska i Austrija.

Ukrajinci su se ogrnuli u zastave svoje države kada su izašli na teren i dok se intonirala himna. Naravno za njih je ovo posebno i veoma emotivno s obzirom na rat koji se vodi na njihovom teritoriju.

Ponosno su pjevali himnu ogrnuti u zastave, vidjele su se jasno emocije na njihovim licima, no ubrzo se ispostavilo da je Ukrajinski savez napravio veliki gaf. Ili možda nije?

Oglasi

Naime, objavljeno je kako se na dresovima ukrajinskih fudbalera umjesto rumunske, našla zastava Belgije. Međutim, fanovi su zaključili da možda nije riječ o pogrešci već o tome da je plava boja tamnija nego što bi trebala biti na rumunskoj zastavi, pa djeluje da se radi o crnoj boji.

"Nije crno, ali u pravu ste, plavo je pretamno", napisao je jedan od korisnika društvenih mreža. "Dajte riješite ovo, sramota je da nam se ovo dešava", dodao je drugi navijač Ukrajine.

Ukrajina će u posljednjoj utakmici grupe E igrati upravo protiv Belgije 26. juna, a prije toga će se susresti sa Slovačkom 21. juna.

Ukrajinska reprezentacija može se pohvaliti sa mnogim vrhunskim igračima, a trojica dolaze iz engleske Premier lige - Oleksandr Zinčenko, Mykhail Mudryk i Vitaliy Mykolenko. Velika zvijezda je i Realov golman Andrej Lunin, no on se danas protiv Rumuna definitivno nije proslavio.

Oglasi

Duel na Allianz-Areni bio je prvi u današnjem programu Eura 2024. Slijedi drugi meč u ovoj grupi između Belgije i Slovačke od 18 sati, a u 21h na programu je meč Austrije i Francuske.

Inače, veoma efikasan turnir u Njemačkoj. Krenulo je pobjedom Nijemac nad Škotima (5:1), pa smo vidjeli četiri gola u duelu Mađarske i Švicarske (1:3), tri u okršaju Španije i Hrvatske (3:0), te Italije i Albanije (2:1).

Jučer tri gola i u meču Poljaka i Nizozemaca (1:2), a prvi remi na turniru viđen je u duelu Slovenije i Danske (1:1), dok je sinoć Engleska u Gelsenkirchenu sa 1:0 savladala Srbiju.

Prava uzbuđenja tek slijede i do 14. jula uživaćemo u fantastičnim utakmicama, nakon čega ćemo saznati ko će biti novi prvak Evrope.

Oglasi