Kako su u Rusiji ispratili meč prepun emocija i veliku pobjedu Ukrajine?

Nisu zainteresovani

Kako su u Rusiji ispratili meč prepun emocija i veliku pobjedu Ukrajine?

Edmir Škorić

U srijedu navečer u Glasgowu se moglo uvjeriti koliko je sport važan u ratu.

Pobjedu Ukrajine nad Škotskom (3:1) ruska televizija nije prikazala, a za Ukrajince je susret trebao biti "još jedan dokaz nepokolebljivosti".

Igrači, koji su se prije utakmice morali brinuti za svoje porodice i prijatelje i živjeti s pričama s ratišta, svojim su sunarodnjacima u 90 minuta pružili veliku dozu prijeko potrebne radosti. Škoti su izborili finale baraža za Svjetsko prvenstvo i protiv Walesa igraju za odlazak na Mundijal.

"Bilo je jako teško pripremiti ekipu za ovu utakmicu. Dečki su razmišljali o svojim porodicama. Morali smo se našaliti, reći da imamo svoj rat na terenu", rekao je ukrajinski selektor Oleksandr Petrakov neposredno prije utakmice sa Škotskom.

Želite li bolje razumjeti što je često okupiralo glave nogometaša, vrijedi citirati izjavu Oleksandra Drambajeva, ukrajinskog mladića koji je prije rata igrao u Mariupolu. Podijelio je priču iz svoje regije o tome kako je ukrajinska vojska pomagala penzioneru u blizini jedne od kontrolnih tačaka. Mjesec dana donosila je starcu hranu. Konačno je i ovaj nešto donio. Ukrajincima je dao bocu meda od tri litre i rekao im da ga probaju. U boci je bila eksplozija. Tri osobe su umrle nakon odvrtanja poklopca.

Oglasi

"Moj odnos prema Rusima je isti od 2014. godine. Ja ih mrzim. Svi su krivi, jedan po jedan", rekao je DrambajeV u razgovoru za Digital Football. Priča s rata i isječci iz intervjua s Drambajevom bili su jedan od najčitanijih tekstova na nekoliko sportskih portala na dan utakmice protiv Škotske .

Dosta se uoči same utakmice pisalo o ratu, nešto manje o samom nogometu i meč na Hampdenu je zaista bio prepun emocija. Neki su o ovoj utakmici čak pisali kao o potrebi odavanja počasti sjećanju na žrtve rata.

"Sukob u Glasgowu je zaista važan, a pobjeda će biti još jedan dokaz nepokolebljivosti Ukrajine. Bit će važna i za naše vojnike i za civile", napisao je portal Football24.

Škoti su puno pomogli u podizanju ranga ovog susreta. Rijetko se događa da navijači domaćina pjevaju himnu svojih gostiju i drže njihove zastave - a upravo se to dogodilo u Glasgowu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I dok je cijeli svijet pratio dešavanja iz Glasgowa, te se u mnogim zemljama pratio okršaj prepun emocija, u Rusiji je bila potpuna cenzura. Ruski Match TV, koji ima prava prijenosa kvalifikacija za SP u toj zemlji, jednostavno je odbio da emitira duel u Glasgowu.

Naravno, ni nedjeljna utakmica u kojoj će Ukrajina protiv Walesa igrati za plasman na Svjetsko prvenstvo također neće biti u TV prijenosu i ljudi u Rusiji neće moći da je gledaju. Nekima je sport danas od krucijalne važnosti, drugima je "uznemirujući sadržaj".

Top Komentari

NisamODAVLE
"Igrači, koji su se prije utakmice morali brinuti za svoje porodice i prijatelje i živjeti s pričama s ratišta, svojim su sunarodnjacima u 90 minuta pružili veliku dozu prijeko potrebne radosti. Škoti su izborili finale baraža za Svjetsko prvenstvo i protiv Walesa igraju za odlazak na Mundijal." - Nisam znao da je Skotska u ratu, a niti da su prosli u finale baraza. Hvala na informacijama.
6 0
user1654612773
Hahahaha!!! Kakve su ovo bajke o zlim ruskim đedovima i dobrim ukrajinskim vojnicima?!!! Hahahahaha!!!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi