Uoči El Clasica: Najveća sramota Josea Mourinha
Xavi i Iniesta odbranili su u novembru 2010. doktorsku disertaciju spremanu godinama, a Mourihov pragmatični fudbal doživio je fijasko

Podsjećanje na sudar mentaliteta iz 2010.

Uoči El Clasica: Najveća sramota Josea Mourinha

Postoje utakmice koje se ne pamte samo zbog golova i emocija koje proizvedu kod određenih navijača. Postoje mečevi koji su historijski sami od sebe, jer su takvi - usmjeravaju tokove fudbala, nameću paradigme, predstavljaju revoluciju.

Kada igraju Barcelona i Real Madrid poslovično je to više od utakmice. Sudar različitih poimanja svijeta, sukob vjekovima politički zaraćenih strana. U fudbalskom smislu duel je to dva univerzuma, autentična po sebi.

Ako ste oportunista, navijat ćete za Barcelonu. Ako vam je bliža aristokracija, štovat ćete Real Madrid. Bez obzira koju fudbalsku filozofiju preferirali.

Jedna od utakmica koja je obilježila jednu eru, tokom koje je na naplatu došla Barcelonina upornost i istrajavanje na tika-taki, zbila se 29. novembra 2010.

Posebni, Jose Mourinho tada je doživio najveću bruku u svojoj prebogatoj karijeri. Nikada, ni prije ni poslije, niko nije toliko ruglu izvrnuo njegov "sistem" koji i dan danas preferira.

Jose Mourinho s Manchester Unitedom igra pragmatični fudbal, kao što je igrao sa svim ranijim timovima koje je vodio. Portugalac je majstor markiranja, proučavanja do u detalje, no tada, prije sedam godina - kako se samo čini dalekim - nije stigao uštimati svju mašineriju da bi se oduprla lepršavom trojcu Xavi - Iniesta - Messi.

Taj meč koji je završen rezultatom 5:0 i tokom kojeg je Mourinho izvodio ofanzivce i ubacivao kostolomce, bila je doktorska disertacija prvospomenutog dvojca. Takva dominacija dvojice veznih igrača nad protivnicima koji nisu na nivou Getafea, Levantea i inih ranije nije bila zabilježena.

Utakmica Barcelona - Real Madrid, prvi El Clasico nakon što je Mourinho preuzeo Kraljeve ogolila je sve manjkavosti pragmatičnog fudbala nauštrb onoga kojem je ljepota cilj sam po sebi.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Jose Mourinho je veliki fudbalski trener. Jose Mourinho doživio je bruku protiv Bristol Cityja, Pep Guardiola ga je nadmudrio u prethodnom gradskom derbiju rivala iz Manchestera, kontinuirano pokazujući da se i u Engleskoj može igrati "Barcelonin" fudbal, no najveći poraz Mou je doživio na Kamp Nouu 29. novembra 2010.

Ušao je tada Lassana Diarra umjesto Mesuta Ozila na 0:2 da ne bi primili još golova, a onda su primili još tri...

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi