Ako hoćete na Mundijal zovite Vahu: Halilhodžić je izveo novi podvig i ispisao historiju!

Opet na Svjetskom prvenstvu

Ako hoćete na Mundijal zovite Vahu: Halilhodžić je izveo novi podvig i ispisao historiju!

Admin Čaušević

Najbolji bh. trener Vahid Halilhodžić je ispisao nove stranice fudbalske historije. 

Kada je u augustu 2019. godine doveden na klupu Maroka glavni i osnovni zadatak mu je bio da odvede tu selekciju na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Na nedavno održanom Afričkom kupu nacija Marokanci su ispali u četvrtfinalu poslije čega se Vaha našao na udaru kritika lokalne javnosti pogotovo što je otpisao neke od najvećih zvijezda.

Halilhodžić je poznat kao trener čvrste ruke i snažnog karaktera te kršenje pravilnika ne oprašta što su na najbolji način osjetili Ziyech i Mazraoui koji su odlučili da ne igraju više za Maroko.

Međutim, bez obzira na razne smicalice, kritike i probleme Halilhodžić je uspio odvesti Lavoe Atlasa na Svjetsko prvenstvo u Kataru, peto u historiji ove selekcije.

Nakon 1:1 u prvom meču Maroko je u Casablanci na stadionu Mohhammed V pred oko 60.000 gledatelja pobijedio DR Kongo sa 4:1.

Oglasi

Domaći su odigrali sjajno prvo poluvrijeme te su imali dva gola prednosti zahvaljujući Ouanhiju i Tissoudaliju te su već tada stavili plasman u sef.

U 54. minuti Ouanhi zabija svoj drugi gol na meču, dok Hakimi u 69. minuti i definitivno potvrđuje plasman u Katar. Njegov gol pogledajte ovdje.

Utješni gol za Kongo u 77. minuti postigao je Malango. To je ujedno bio i konačan rezultat utakmice.

Tako je Halilhodžić postao prvi trener u historiji fudbala koji je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo sa četiri različite reprezentacije. Ranije je to uradio sa Obalom Slonovače, Alžirom i Japanom te sada Marokom.

Interesantno da je u Obali Slonovače dobio otkaz nekoliko mjeseci pred SP 2010. u Južnoafričkoj republici nakon razočaravajućeg izdanja na Afričkom kupu Nacija.

S Alžirom je 2014. godine stigao do nokaut faze, dok je i s Japanom izborio plasman na SP u Rusiji, ali je klupu Samuraja napustio pred turnir zbog neslaganja sa rukovodstvom japanskog Saveza.

Top Komentari

Mowzilla
Ma nek prica ko sta hoce, ali Vaha je nas najbolji trener trenutno, ma koliko god ga dusmani mrzili, i zato jedno veliko aferim ⚜️
36 1
North1946N
VAHA JE LEGENDA !!
26 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi