VAR i nova pravila: Zašto je u ovoj situaciji poništen gol na Olimpicu?

Sporna situacija sa utakmice Lazio - Lecce

VAR i nova pravila: Zašto je u ovoj situaciji poništen gol na Olimpicu?

A. Čaušević

Lazio je u 12. kolu Serije A pobijedio Lecce sa 4:2, a situacija iz 67. minute kada su gosti promašili penal je privukla dosta pažnje. 

Sudija Manganiello je pokazao na bijelu tačku nakon kontakta između Immobilea i Mancosua. Odgovornost je preuzeo Babacar, a njegov udarac je odbranio Strakosha.

Na odbijenu loptu je naletio Lapadalu i pospremio je u mrežu. Sudija je prvobitno pokazao na centar, ali je nakon konsultacija sa VAR sobom promijenio odluku i dosudio indirektan udarac.

Razlog za to je što je Lapadula ušao u kazneni prostor prije nego što je Babacar udario loptu. Međutim na usporenom snimku se može vidjeti da su ranije ušli i igrači Lazija.

Zbog toga se postavlja pitanje zašto je prestup igrača Leccea teži od onog kojeg su napravili domaći fudbaleri?

Potražite više informacija na temu Serie A:

Prema instrukcijama koje su dobile sudije u Italiji ako sudija na terenu ne primjeti raniji ulazak igrača onda će se konsultovati VAR samo u slučaju da prestup bude odlučujući kao što je sada bio slučaj jer je Lapadula zabio gol.

Dakle, kada u slučaju odbranjenog penala do lopte dođe prvo defanzivac koji je ranije ušao u kazneni prostor onda se penal ponavlja, a kada to uradi napadač onda se svira indirekt.

Top Komentari

zvjezdan10
Nova pravila? Vazda bilo tako.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi