VAR u preostalim utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

UEFA odlučila

VAR u preostalim utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

M. Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) saopštila je danas kako će se video tehnologija (VAR) koristiti u preostalim utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Ova odluka UEFA donijeta je nakon sjednice Izvršnog odbora koja je održana u julu, a objavljena je danas na službenim stranicama krovne kuće evropskog fudbala.

Tako će sudije na svim utakmicama evropskih kvalifikacija počevši od septembra imati VAR na raspolaganju kako bi se izbjegle eventualne velike greške.

Prethodno je plan bio da se kompletne kvalifikacije igraju uz prisustvo video tehnologije, ali je UEFA morala odustati od te ideje zbog pandemije.

Ipak, sada je sve spremno za implementaciju plana, pa će tako 1. septembra VAR biti na utakmici Francuske i Bosne i Hercegovine, kao i na preostalim utakmicama kvalifikacija.

U septembru pored duela sa Francuskom Zmajeve čeka duel sa Kazahstanom na Bilinom polju (7. septembar), a zatim redom slijede utakmice sa Kazahstanom (revanš), dvomeč sa Ukrajinom i duel sa Finskom.

Bosna i Hercegovina je u dosadašnjem dijelu kvalifikacija odigrala dvije utakmice. Remizirali su Zmajevi protiv Finske (2:2) te su minimalno poraženi od Francuske na Grbavici (1:0).

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

VAR je u Bosni i Hercegovini 'debitovao' u utakmici baraža protiv Sjeverne Irske na Grbavici, ali sudija Antonio Mateu Lahoz ga nije koristio u tom meču nakon kojeg smo izgubili šanse za plasman na Euro.

Top Komentari

samoLagano
Gdje je bio Var u prva 2 kola gdje je bilo na desetine ne dosedjunenih penala
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi