Rendulićev Zrinjski je moćan, izostancima načeti Velež pao bez ispaljenog metka
Detalj sa sinoćnjeg mostarskog derbija

Bh. prvak slavio u derbiju bez većih problema

Rendulićev Zrinjski je moćan, izostancima načeti Velež pao bez ispaljenog metka · Riječ, dvije...

A. Beganović

Zrinjski je u mostarskom derbiju nadigrao Velež (3:1). Nekoliko je detalja koji su odlučili utakmicu, no opšti je dojam, da Plemići izgledaju sjajno pod vodstvom Krunoslava Rendulića te da igraju ljepše za oči nego pod erom Sergeja Jakirovića kada su dominirali bh. klupskim fudbalom.

Osim sarajevskog juče je odigran i mostarski derbi koji je za razliku od ovog prvog, ponudio mnogo više. Opšti dojam je da su ljubitelji bh. fudbala nakon velikog razočaranja u popodnevnim satima u onim večernjim došli na svoje.

U susretu dvije ekipe koje su na otvaranju drugog dijela sezone ostvarile po četiri pobjede, mnogo bolje se snašao aktuelni bosanskohercegovački prvak Zrinjski, koji je još jednom pokazao da je trenutno koplje iznad svih bh. timova.

Sjajna atmosfera, tribine ispunjene do posljednjeg mjesta, teren idealan za igru. Šta su više mogli poželjeti fudbaleri oba kluba. Na kraju, mnogo su raspoloženiji teren napustili izabranici Krunoslava Rendulića.

Zbog velikog broja izostanaka (Anđušić, Hasanović, Vehabović, Halilović) trener Veleža Nedim Jusufbegović je na teren vjerovatno poslao sastav koji nikada više neće početi utakmicu. No, osim primoranih igračkih promjena u sastavu, Jusufbegović se suprostavio Zrinjskom i sa novom formacijom. Dosadašnje 4:1:4:1 i 4:3:3 zamijenila je formacija 3:5:2.

Oglasi

Zadnju liniju su činili Zeljković, Hrkać i Domić. Dejanović i Lauš su ordinirali po aut linijama, Blagojević, Pršeš i Šikalo u sredini, dok su u vrhu napada bili Walace i Haskić. No, nije ekipa dobro odgovorila na trenerove zahtjeve, pa je Jusufbegović u drugom dijelu pomiješao karte, odnosno vratio se na oprobani recept iz prijašnjih susreta (4:1:4:1).

Zeljković i Hrkać su ostali na stoperskim pozicijama, a njima je u zadnjoj liniji pridružio Domića i Dejanovića. Blagojević je imao ulogu zadnjeg veznog, Pršeš i Šikalo su bili ispred njega, dok su Walace i Lauš bili uz aut linije u ofanzivnom dijelu, a u samom vrhu napada je ostao Haskić.

S druge strane, Rendulić nije ništa mijenjao, a nije imao ni potrebe s obzirom da Plemići nisu imali velikih kadrovskih problema protiv Rođenih. U sistemu 4-2-3-1 zadnju liniju činila je sada već standardna četvorka: Čorluka, Jakovljević, Barišić i Memija. Vezni red činili su Sučić, Ilinković i Ivančić, uz aut linije su ordinirali Ćuže i Tičinović, dok je umjesto Bilbije u samom vrhu napada bio Kiš.

Od samog početka meča vidjelo se da će gosti imati nadmoć u sredini terena i to u obje faze - odbrambenoj i napadačkoj. Veliki hendikep je za Velež predstavljao izostanak Anđušića, Hasanovića, Vehabovića i Halilovića, ali se puno više očekivalo od Pršeša i Blagojevića. U presingu su konstantno kasnili, odnosno bili kratki za korak-dva što su gosti vješto koristili i vrlo lako kroz posjed dolazili na polovinu Veleža i onda zadavali velike probleme zadnoj liniji.

Rođene je u dosadašnjem dijelu sezone krasila odlična fizička sprema, pa su tako recimo do tri od četiri pobjede došli u drugom poluvremenu, te disciplina u fazi odbrane (bez primljenog pogotka u četiri utakmice i malo prilika za protivnika). A, sinoć, vjerovatno zbog umora, ali i slabije kvalitete od Zrinjskog, mogu biti sretni što su primili tri pogotka.

Oglasi

Ono što se moglo uočiti i što treba zabrinuti trenera Jusufbegovića je to da njegovi izabranici u standardnim situacijama nisu bili odgovorni pa je tako aktuelni bosanskohercegovački prvak nakon dva prekida imao jako dobre prilike, odnosno igrači Zrinjskog su došli u situaciju da neometani šutiraju prema golu. Umor, izostanak bitnih igrača i gore navedeni nedostaci u igri kumovali su porazu Rođenih.

A, Zrinjski i pored promjene trenera, pa samim tim i za protivnike priželjkivanog pada i dalje izgleda moćno. Usudili bismo se reći, barem prema onom dosad viđenom u drugom dijelu sezone, da Plemići pod vodstvom Rendulića igraju i ljepše za oko nego kod Jakirovića. Trenutno, vjerovatno zbog toga što u kratkom roku još nisu prihvatili sve zamisli novog trenera, reakcije igrača po izgubljenoj lopti su lošije nego prije pola godine.

Ali, to se ne odražava na rezultate, kako sinoć tako i u ranijim mečevima, Rendulićevi izabranici su domirali u svim segmentima igre. Bili su dobri u posjedu, a kada se trebalo malo spustiti na svoju polovinu pa po oduzetoj lopti napraviti tranziciju, bili su jako okomiti i ubojiti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Jedina slaba tačka na sinoćnjoj utakmici je reakcija kod primljenog pogotka kada je cijela zadnja linija podbacila. Prvo blagi izlazak Jakovljevića visoko gdje ne napravi prekid, pa do loše postavke Barišića i Memije gdje je izostala komunikacija ko će preuzeti Haskića. Iskusni napadač je postigao pogodak u situaciji jedan na dva i sigurni smo da će na ovim stvarima poraditi u stručnom štabu Plemića.

Sve u svemu, bila je to sasvim solidna fudbalska predstava i šteta je što su domaći imali nekoliko bitnih izostanaka. Zrinjski je pokazao snagu, a sasvim sigurno će Jusufbegoviću ovaj meč dobro doći kako bi malo i spustio euforiju stvorenu nakon neočekivano odličnog otvaranja drugog dijela sezone i četiri uzastopne pobjede.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Joj naslova, kako bez ispaljenog metka kad je zabijen gol hahaha
5 1
Samo je Allah ili Bog moćan, a ova židovska plastika je prkno u svom kamenjaru. Kako je biti "najbolji" u državi koju ne priznaješ i pljuješ?
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi