Zeljković govorio o Petevu, Hadžibegiću, odnosu  u reprezentaciji, Premijer ligi, projektima...
Foto: T. Hebib

Prvi čovjek Saveza se obratio medijima

Zeljković govorio o Petevu, Hadžibegiću, odnosu u reprezentaciji, Premijer ligi, projektima...

S. Mlaćo
Prvi čovjek Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Vico Zeljković, na press konferenciji je govorio između ostalog i o novom selektoru Faruku Hadžibegiću. Pojasnio je Zeljković zbog čega su se odlučili za Hadžibegića. Govorio je i o projektu "hibridnih terena", zatim o skraćivanju zimske pauze i o mnogim drugim stvarima.

Nakon održane sjednice IO NS BiH medijima se obratio i prvi čovjek Saveza Vico Zeljković. Kako je već poznato, Ivaylu Petevu je istekao ugovorom početkom ove godine, pa je Savez krenuo u potragu za njegovim nasljednikom. Izbor je na kraju pao na Faruka Hadžibegića koji je već bio selektor.

Zeljković je danas govorio pred brojnim novinarima, kao i direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović.

“Svima vama čestitam Novu godinu, želim vam puno zdravlja i uspjeha. Novu godinu započinjemo u dobrom raspoloženju, a imenovali smo novog selektora. To je gospodin Hadžibegić i ja mu čestitam. Želimo se plasirati na Evropsko prvenstvo. Sigurno da neće biti lako, ne želimo nikakve izgovore i imamo vjeru u selektora. Želimo pronaći dobar model i motivaciju te napraviti historijski uspjeh. Moram istaći da je IO jednoglasno podržao izbor selektora Hadžibegića i to govori o našem jedinstvu i tome da idemo u istom pravcu. Želim se zahvaliti i gospodinu Petevu, imali smo korektne rezultate.

Kroz Ligu nacija napravili smo iskorak, a u prethodnih deset dana smo razmišljali mnogo o tome šta i kako dalje. Razgovarao sam i sa gospodinom Misimovićem, nijedna odluka nije bila laka i nije garancija uspjeha. Stojimo iza toga, stojimo iza našeg selektora, kao što smo i za gospodina Peteva. Tada je bila negativna atmosfera, no kroz rad smo tu sliku nekako promijenili. Naravno da se može postaviti pitanje zašto sada promjena selektora, ali moram da kažem je Petevu istekao ugovor i nismo ga mi smijenili. Napravili smo analizu i došli do stava da nam treba jedno novo lice i nova energija za kvalifikacije“, rekao je Zeljković.Kazao je da je Savez poslovao stabilno u protekloj godini.

“Moram spomenuti da mi kao NS BiH smo udruženje građana i nemamo prihode od bilo kojeg nivoa vlasti. Sve je to UEFA-e i FIFA-e te sponzora koje mi nađemo. Sa te strane želimo to jasno napomenuti. Sav naš rad je jako odgovoran i transparentan, postali smo stabilni i posebna zahvalnost UEFA-i, u bitnim smo tijelima samih organa. Počeli smo i historijski projekat, a radi se o izgradnji hibridnih terena. Sada se o tome malo piše, ali sigurno će više kada se nastavi prvenstvo. Imali smo određena kašnjenja, ali uvijek se okrećemo na ono pozitivno i dobro. Dobro je da smo ušli u taj projekat i završili četiri terena. To je pet klubova, a projekat se nastavlja jer su sredstva osigurana za 12 terena. Za šest mjeseci smo završili četiri terena. Bilo je kašnjenja, ali postoje penali za kašnjenje, zna se kako to ide. Dobili smo zadovoljavajuću ocjenu od UEFA i FIFa-e“.

Oglasi

Najavio je da će biti proširen trening centar NS BiH u Zenici, a u planu je i izgradnja hotela u blizini zgrade Saveza u Sarajevu.

“Mislim da ćemo i to uraditi, te će tu biti naše selekcije. U sklopu toga bi bio stadion Otoka koji bismo renovirali i koristili za određene reprezentativne selekcije. U narednim godinama ćemo pokušati otvoriti i pitanje izgradnje nacionalnog stadiona za koji smatram da je od strateškog značaja. Pokušat ćemo naći adekvatnu lokaciju, a za to nam treba lokacija, pa ćemo mi sa UEFA-om i FIFA-om naći model finansiranja za to“, dodao je Zeljković.

Potvrdio da je ugovor vezan samo za ovaj kvalifikacioni ciklus, što je ranije i najavio SportSport.ba.

“Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo, to je jasno. Baraž nas ne zanima. Samo prva dva mjesta koja vode direktno na prvenstvo“, rekao je prvi čovjek Saveza koji je djelovao veoma samouvjereno.

Oglasi

Direktor Misimović je kratko kazao.

“Hvala Petevu na saradnji, bilo je to profesionalno. Znamo koga smo izvukli u grupi, nema laganih protivnika više, te mislim da sada imamo dobre šanse da ostvarimo historijski plasman na Evropsko prvenstvo. Novom selektoru želim sreću i uspješan rad“.

Prvo pitanje za gospodina Zeljkovića odnosilo se na to šta zašravo znači nova energija u reprezentaciji? Pitanje je dobio i Misimović a odnosilo se na igrače koji su podržavali bivšeg selektora.

“Prošli smo mnogo toga, bilo je loših momenata i teških situacija. Kada smo sve sumirali, analizirali, odlučili smo da u ovom trenutku nam treba neko ko više poznaje ove odnose i prilike, te naš mentalitet. Ovdje se lako pravi euforija, ali i brzo sve 'pada' nakon jednog poraza. Mislim da je Hadžibegić sada najbolje rješenje, u svakom pogledu“, rekao je Zeljković.

“Što se tiče igrača i odnosa, zna se ko odlučuje o tome ko je selektor. Nema problema među igračima i novog selektora, smatram da će atmosfera biti samo bolja“, dodao je Zeljković.

Oglasi

Riječ je dobio i Misimović.

“Oni su profesionalci, neće biti problema. Od prvog dana će sigurno dati sve od sebe, znaju šta je igri. Mi ćemo otići u narednim danima posjetiti dosta igrača, da se upoznamo bolje“.

Da li je bilo još imena u igri osim Hadžibegića? Ankete mu ne idu u prilog?

“Kada bismo gledali ankete Petev nikada ne bi bio selektor. Većina ljudi brzo promijeni mišljenje, sada su mnogi pokušali učiniti sve da Petev ostane, a prije su bili izričito protiv njega. Vidjet ćemo na utakmicama kakva će biti podrška, to će biti mjerilo. Nismo razgovarali sa drugim imenima, razgovarali smo o ostanku Peteva i dolasku Hadžibegića. Nije nam bila laka odluka, sa Petevom smo prošli mnogo toga, a doveli ga u katastrofalnu atmosferu. Nije nam bilo dobro krenulo, rezultati nisu bili po planu, iako smo imali dobre rezultate sa sjajnim reprezentacijama“.

Kakav je status Tahirovića, Huseinbašića, Hamulića, Gigovića, bilo je pitanje za Misimovića.

“U kontaktu sam sa njima. Tu će riječ imati i selektor, svaki igrač nam je bitan. Nismo mi Brazil, ali mora se pronaći neki balans. Ne može se igrati sa 11 igrača sa 18 do 20 godina. Učinit ćemo sve da ih prisvojimo i da igraju za nas, ali bitno je da hoće sto posto. Nećemo one koji razmišljaju o drugim reprezntacijama, bitan je samo ovaj grb, mora biti u tome sto posto“.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Da li je Ivaylo Petev dobio otkaz zbog utakmice sa Rusijom ili nije želio da ispoštuje igrače koje ste vi 'gurali'?

“Mogu sve da stavim pod špekulacije. Danilović? Zato što je igrao u Borcu? To je stvar selektora, tih problema nije bilo. To pitanje Borca je nešto što se puno vrti... Ne mogu da poreknem ono što jesam, to sam i uvijek ću biti. To nema veze sa tim što se pokuša napraviti. Borac voli više nego druge klubove, ali to nema veze sa profesionalnim odnosom prema Premijer ligi. Posao nas obavezuje to, ja znam da se ponašam profesionalno. Možda je rješenje da se preselim iz Banja Luke, a ne mislim to uraditi. Što se tiče suđenja, Premijer lige, sudija, penala za Borac... To su gluposti. Sudije griješe na Svjetskom prvenstvu, a kod nas mi pokušavamo te greške svesti na minimum. Radi se kontinuirano na edukaciji službenih lica, a imamo sada i četiri suca u Evropi. Nije sve tako crno kako izgleda za nekoga. Što se tiče Rusije, on se nije oko toga oglašavao. Bez potrebe se napravila fama oko Rusije. Imali smo saglasnost da igramo, ali napravili smo kompromis i tu smo utakmicu pomjerili za neki drugi datum “, rekao je Zeljković koji se poprilično iznervirao na određenja pitanja novinara, ponajviše oko Peteva, te igrača za koje se špekuliše da moraju 'uvijek' biti pozvani.

Top Komentari

nakopitam
Jebbali ti dodik, borac, osim i zeljeznicar sve po spisku. A i ti njima isto
3 7
jassony
A mamicu vam genocidasku onu zamscenu i zalojenu
4 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti