Kovačević je spreman na sve, samo da zaigra za Srbiju: Posljednji potez dovoljno govori o tome
Rođeni Bosanac i bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine razočaran je što neće moći nastupati za reprezentaciju Srbije.

Tužio je FIFA-u

Kovačević je spreman na sve, samo da zaigra za Srbiju: Posljednji potez dovoljno govori o tome

E. Ganibegović, foto: D. Kurbegović

Nekadašnji golman Sarajeva i bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, Vladan Kovačević, napravio je novi korak u namjeri da zaigra za reprezentaciju Srbije.

Iako je nastupao za U-21 reprezentaciju Bosne i Hercegovine, rođeni Banjalučanin Vladan Kovačević izrazio je želju da u nastavku karijere nastupa za A reprezentaciju Srbije.

Međutim, naišao je na jednu veliku prepreku i čini se da da reprezentaciju zemlje čiji pasoš pored bosanskohercegovačkog posjeduje, neće moći predstavljati.

Prema pravilima FIFA-e koja važe od 2020. godine, fudbaler koji je stariji od 21 godine nastupio na zvaničnoj utakmici za jednu reprezentaciju, više nema pravo da mijenja sportsko državljanstvo.

Kovačević je 13. oktobra 2020. godine imao 22 godine i 183 dana, a tog je dana igrao zvaničnu utakmicu za U-21 selekciju Bosne i Hercegovine protiv Njemačke.

Stoga, on nema pravo da promijeni sportsko državljanstvo, a samim tim neće biti moguće niti da zaigra u dresu s grbom Fudbalskog saveza Srbije.

Oglasi

Koliko bi volio da postane dijelom Orlova, pokazuje i njegov posljednji potez. Bivši golman FK Sarajevo odlučio je da tuži FIFA-u.

Pravni zastupnici Vladana Kovačevića utvrdili su da je tokom prakse u posljednje nepune tri godine bilo izuzetaka od FIFA-inog pravila i na tom argumentu temelje zahtjev o dozvoli golmanu da promijeni sportsko državljanstvo, kako bi mogao zaigrati za Srbiju.

Slučaj će se voditi na Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, a vidjet ćemo šta će biti konačan ishod ovog postupka. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Podsjetimo, zbog identične stvari Borna Sosa nije mogao nakon Hrvatske zaigrati za Njemačku. 

Kovačevića što se tiče, on je od 2021. godine član Rakowa. Ove je sezone na 26 utakmica mrežu sačuvao čak 16 puta i jedan je od najboljih golmana poljske Ekstraklase. 

Top Komentari

rabodimis
On je jedan obicni glupan a ne spreman na sve. Ako mu je bio san Man Utd ili neki drugi Engleski klub sad mu je jasno da je sam sebi zabio noz u ledja i da of tog nema nista. Fol on sad spreman na sve XD, ma kako nije.. Domet mu je Mitar Miric i teferic uz dodikovo leglo.. Ne moze mu niko nista.. XD
0 4
nakopitam
Pametan momak. Bolje i to nego da gaponizavaju nekakvi sehici pirici i husara. Podrska za Vladana, igraj i za republiku šumsku prije nego za ova nasa govvna
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi