Vladimir Petković pred novim angažmanom, zarađivat će pravo bogatstvo na mjesečnom nivou

Kao grom iz vedra neba

Vladimir Petković pred novim angažmanom, zarađivat će pravo bogatstvo na mjesečnom nivou

Edmir Škorić

Bh. stručnjak Vladimir Petković vraća se trenerskom angažmanu i ponovo će raditi kao selektor, pošto je prihvatio ponudu koju je dobio.

Petković je vodio reprezentaciju Švicarske od 2014. do 2021. godine, nakon čega je trenirao Bordeaux, no nakon samo sedam mjeseci rada došlo je do prekida saradnje. Početkom 2023. Vladimir Petković bio je jedan od kandidata da zamijeni Czesława Michniewicza na mjestu selektora poljske reprezentacije.

Spominjao se i kao mogući selektor Kine, a na kraju je prihvatio ponudu Alžira, javili su brojni mediji u toj zemlji uz napomenu da će mjesečno zarađivati oko 100.000 eura.

Alžir je imao jedan neuspješan turnir na Afričkom kupu nacija gdje je ispao već u grupi, dok je ostao prethodno bez nastupa na Mundijalu u Kataru jer je Kamerun bio bolji u play-off. Iako se i Vahid Halilhodžić smatrao ozbiljnim kandidatom za klupu Alžira, po svemu sudeći će 60-godišnjem Sarajliji pripasti uloga da naslijedi Djamela Belmadija, koji je smijenjen nakon AKN-a.

Najbolje rezultate je Petković imao sa Švicarskom, koja je igrala na velikim turnirima. Na SP-u 2018. godine Švicarci su ispali u osmini finala od Švedske, a najveći uspjeh imali su na Euru 2020. godine kada su izgubili u četvrtfinalu od Španije, ali su prije toga izbacili moćnu Francusku.

Oglasi

Kao i većina naših vrhunskih trenera u svijetu, tako je i Petković bio želja mnogih navijača BiH, ali pitanje je hoće li ikada zasjesti na kormilo reprezentacije svoje zemlje.

U trenerskoj karijeri je radio i kao trener Lazija, Siona, Samsunspora, Young Boysa, Bellinzone, a kao igrač je karijeru počeo u FK Srajevo, igrao za Rudar Prijedor, potom u Sloveniji za Koper, te za nekolicinu manje poznatih švicarskih timova.

Jedini trofej koji je kao trener ostvario je Kup Italije sa ekipom Lazija u sezoni 2012/13. Sada će, ako to bude i potvrđeno, pokušati da izbori plasman na SP 2026 sa selekcijom Alžira koja se trenutno nalazi u ozbiljnoj dubiozi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Koliko je Petković ranije zarađivao?

Prema informacijama sa interneta, kao selektor Švicarske je od 2014. do 2021. godine zarađivao jako puno. Za Euro 2016. je imao platu 62.500 eura mjesečno, 2018. godine 70.000 eura, a 2020. godine je dobio 110.00 eura, kada je Švicarska napravila najbolji rezultat.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi