Vladimir Stojković: Volio bih doći u Sarajevo i obići Koševo
U glavnom gradu BiH je živjela njegova pokojna majka. (Foto: EPA)

Golman reprezentacije Srbije za SportSport.ba

Vladimir Stojković: Volio bih doći u Sarajevo i obići Koševo · Intervju

Vladimir Stojković slovi za jednu od najinteresantnijih, ali i najkontroverznijih sportskih ličnosti u Srbiji. 

Ponikao je u Crvenoj zvezdi, iz koje je 2006. godine otišao u Nantes i potom Sporting, a onda je odlučio da krene putem kojim se rjeđe ide. Poslije inostranih epizoda Stojković je odbacio sve što ga veže za matični klub i 2010. godine je zadužio opremu vječitog rivala Partizana. Postao je Milko Đurovski poslije Milka Đurovskog.

Kažu da je na startu karijere volio da bude viđen u društvu žestokih momaka, navodno je gajio imidž fensi i opasnog baje, ali iza svega je stajao jedan sasvim skroman čovjek koji može da se pohvali da je branio u najjačim evropskih ligama, da je legenda Partizana i miljenik popularnih Grobara, što svakako nije nimalo mala stvar.

Sa golmanom Partizana i nogometne reprezentacije Srbije razgovarali smo o karijeri, planovima za budućnost, reprezentaciji BiH, ali i Sarajevu u kojem je nekada živjela njegova pokojna majka. Neki odgovori su vrlo zanimljivi...

"U Sarajevu sam bio posljednji put prije možda desetak godina. To je grad koji ima dušu i, vjerujte mi, da su imalo bolji putevi i da je bliže, dolazio bih često. Volio bih jednom obići i stadion Koševo, pošto je moja pokojna majka dugo bila član Atletskog kluba Sarajevo. Bacala je disk i u karijeri je osvojila sve što se može osvojiti", kazao je Vladimir Stojković na samom početku razgovora za SportSport.ba.

Jedan period karijere ste proveli u BiH, tačnije u trebinjskom Leotaru.

"Izgleda da sam vezan baš za BiH, upravo i sada sjedim sa saigračem Ognjenom Ožegovićem koji je iz Gradiške. Pamtim dobro taj period kada sam bio u Leotaru. Došao sam tu kako bih stekao iskustvo u seniorskom nogometu, ali nisam nešto puno branio, no svakako ostale su lijepe uspomene. Moja prva veća utakmica bila je u gostima protiv Sarajeva", prisjeća se Stojković.

Branili ste za brojne klubove, ali nigdje niste ostavili trag kao u Partizanu.

"Ispada da je tako, mada ne mogu pobjeći od toga da sam imao i određenih pehova. Recimo, znalo se desiti da dođem u neki klub s jednom idejom gdje bi trebalo da dođe predsjednik i dovede sedam igrača, direktora i trenera, a na kraju čujem da on nije dogovorio i da neće doći. Tad si na preživljavanju. To mi se desilo u Engleskoj kada sam otišao u Nottingham Forest. Ali, šta je tu je. Moja karijera još traje, ko zna šta će budućnost donijeti."

Prošlog ljeta ste došli ponovo u Partizan, ali sa mnogo manje pompe za razliku od 2010. godine.

"Partizan za mene predstavlja ljubav i obavezu. Kada sam napustio Englesku za mene nije postojala druga opcija, bio sam odlučan da dođem i pomognem klubu, a nadam se da sam u tome donekle uspio. Istina je da sada nije bilo bombastično kao prije, no ne bih se ni vraćao na taj period. Bilo je teško tada nositi se s ogromnim pritiskom, no nisam se predavao i srećom sada je sve to iza mene."

Najavili ste nedavno odlazak iz Humske.

"Rekao sam da postoji mogućnosti da odem, pa da se ponovo vratim, tako je sve moguće. Iako imam 34 godine, ne razmišljam o prekidu karijere i planiram braniti još..."

Šta mislite o reprezentaciji BiH? Za razliku od Srbije nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo.

"Mislim da imate jednu odličnu reprezentaciju i nije mi jasno kako se niste plasirali na Svjetsko prvenstvo. Imate vanserijske igrače poput Džeke i Pjanića, ali nekada jednostavno nedostaje i sreće da se nešto napravi. Od igrača iz BiH u veoma dobrim odnosima sam sa Edinom Cocalićem. Igrali smo zajedno u Izraelu, supruge nam se često čuju i ostali smo u dobrim odnosima. To je moj brat."

Srbija će na Mundijalu igrati protiv Brazila, Švicarske i Kostarike. Jeste li zadovoljni žrijebom?

"Imamo atraktivne protivnike, ali ne bih nešto pretjerano komentarisao to. Najbitnije je da se spremimo dobro, da se stvori dobra atmosfera i da se Srbija predstavi na dostojan način. Velika je stvar što ćemo uopšte igrati na Svjetskom prvenstvu nakon nekoliko godina."

Za kraj, u kojem golmanu Vladimir vidi uzora?

"Peter Schmeichel je legenda i uzor za mnoge golmane, pa tako i meni. Svako u mojoj generaciji ko je želio postati golman maštao je da nekada bude kao on."

Stojković je tokom karijere, osim za Partizan i Crvenu zvezdu, nastupao još za Maccabi Haifu, Nantes, Vitesse, Sporting, Getafe, Wigan, Nottingham i Ergotelis, dok je za Srbiju branio na 78 utakmica.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi