"Volio bih da svi ostanu, ali to je nažalost samo san"
Fantastičnu generaciju fudbalera stvorio je Ajax. Prava je šteta što će samo još ove sezone igrati zajedno (Foto: EPA)

Za igračima Ajaxa vlada veliki interes

"Volio bih da svi ostanu, ali to je nažalost samo san"

Midhat Šljivak
Teme:

Holandski velikan Ajax priča je dana u svim evropskim medijima.

Ekipa iz Amsterdama sinoć je u Madridu deklasirala Real Madrid sa 1:4 i na taj način su prošli u četvrtfinale Lige prvaka.

Plasman među osam najboljih timova Evrope Kopljanici su osigurali po prvi put nakon 16 godina i to sa igračima koji su većina tek u ranim dvadesetim godinama.

Veliki broj igrača koji su sinoć bili n a terenu u narednoj sezoni neće igrati za Ajax. Neki su već dogovorili transfere, drugi tek trebaju da ih realizuju, pa će holandski tim u narednoj sezoni imati potpuno drugačiji tim.

Frenkie de Jong je već potpisao ugovor sa Barcelonom. Za 21-godišnjeg veznjaka katalonski klub će sa bonusima izdvojiti 86 miliona eura, što je svakako vrhunski posao.

Njegovim stopama će i čudesni štoper Matthijs De Ligt. I 19-godišnjak se povezuje se velikim ekipama. Traže ga Juventus, Bayern, PSG, ali on je navodno spreman da obuče dres Barcelone.

Pored dva dragulja i za ostale igrače ima velikog interesa. I Donny van de Beek je privukao pažnju na sebe spektakularnom igrom, baš kao i Hakim Zijech, koji je i prošlog ljeta bio na pragu odlaska, ali se na kraju ipak odlučio ostati u klubu.

"Želimo dostići sve naše ciljeve. Moramo postaviti letivicu još visočije i nastaviti da napredujemo. Volio bih kada bismo mogli zadržati sve igrače u klubu, ali to je u domenu fantazije", rekao je trener velikana iz Amsterdama Erik ten Hag.

Ta mu se želja neće ispuniti. Pored nabrojanih fudbalera postoji velika mogućnost da će i golman Andre Onana otići (žele ga Arsenal i Barcelona), a izvjesno je i da će od ljeta veliki transfer ostvariti i lijevi bek Nicolas Tagliafico.

Interes za njega pokazuju Arsenal, te jučerašnji rival Real Madrid, pa se očekuje dobra zarada i od njegovog transfera.

Dobra stvar za holandskog giganta je činjenica da će dobiti ogroman novac od transfera. Samo De Jong i De Ligt će im donijeti preko 150 miliona eura, a ukupno cifra bi mogla biti mnogo, mnogo veća.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

To naravno znači da mogu dovesti idealne zamjene. Sjajan posao su prošlog ljeta napravili dovođenjem Dušana Tadića iz Southamptona i sigurno je da skauti Kopljanika imaju još asova u rukavu.

Ko zna šta bi bilo kada bi ovaj tim još nekoliko sezona ostao na okupu, ali nažalost u današnjem svijetu fudbala to je nemoguć zadatak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi