Wwin liga se smanjuje na deset klubova
Sa današnje sjednice

Održana sjednica IO NS BiH

Wwin liga se smanjuje na deset klubova · Zvanično

Samir Mlaćo

Danas je održana sjednica Izvršnog odbora N/FSBiH na kojoj je, između ostalih, usvojena odluka da se od sezone 2025/26. skrati WWin liga Bosne i Hercegovino s 12 na 10 timova. To znači da će naredne sezone iz lige ispasti četiri ekipe. Igrat će se i Superkup Bosne i Hercegovine i to od naredne sezone, a usvojen je i novi Pravilnik o sudijama i suđenju N/FSBiH. 

Između ostalih usvojen je prijedlog odluke o smanjenju broja klubova Wwin lige sa 12 na 10 sa početkom takmičarske sezone 2025/26.

Navedeno je to na stranici Saveza i potvrđena su pisanja SportSport portala krajem  prošle godine.

Također, igrat će se i Super Kup NS BiH i to jedna utakmica.

"Na današnjoj sjednici su usvojeni prijedlog Izvještaja o radu za 2023. godinu, nacrti Plana rada NS/FS BiH za 2024. godinu, Izvještaja o izvršenju Plana prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2023. godinu i Plana prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2024. godinu. Sve aktivnosti su provedene u cilju pripreme za redovnu godišnju sjednicu Generalne skupštine NS/FS BiH koja će se održati 27.05.2024. godine u Sarajevu.

Usvojen je prijedlog odluke o smanjenju broja klubova WWIN lige BiH sa 12 na 10 klubova sa početkom od takmičarske sezone 2025/2026, kao i prijedlog odluke o formiranju stalnog takmičenja pod nazivom Superkup NS/FS BiH sa početkom od takmičarske sezone 2024/25. U okviru Superkupa NS/FS BiH će se igrati jedna utakmica, i to između pobjednika WWIN lige BiH i osvajača Kup-a BiH iz prethodne takmičarske sezone.

Oglasi

Sve ovo treba potvrditi i Skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, kao i smanjenje lige na 10 klubova, a to će se po svemu sudeći na kraju i desiti.

Izvršni odbor NS/FS BiH je na današnjoj sjednici donio odluku o povećanju broja klubova Premijer omladinske lige BiH za „U-19“. Od naredne takmičarske sezone, 2024/25, ova liga će umjesto 14 brojati 16 klubova.

Formirane su i dvije nove ženske selekcije, „WU-23“ i „WU-15“. Reprezentativnom selekcijom „WU-23“ će rukovoditi selektori „A“ i „WU-19“ ženskih selekcija, kao i njihovi pomoćnici iz stručnih štabova. Za selektora „WU-15“ ženske selekcije je imenovan Dragan Jevtić. Njegovi pomoćnici su Elma Basara, Amela Kršo i Milorad Ilišković.

Na današnjoj sjednici je usvojen i novi Pravilnik o sudijama i suđenju NS/FS BiH", naveli su iz Saveza.

Kako je već poznato, Wwin liga trenutno broji 12 klubova, a u Savezu smatraju da bi smanjivanjem dobili i veći kvalitet lige. Time bi imali veliki broj derbija, a slična situacija je u Hrvatskoj gdje je u elitnom rangu nastupa deset klubova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prvaci Prve lige FBiH i Prve lige RS su naredne sezone učesnici elitnog ranga bh. nogometa, dok dva kluba posljednjeplasirana time napuštaju ligu. Tako je bilo do sada, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će reagovati i sami klubovi na ovu odluku.

Prva liga FBiH broji 16 klubova i mnogi su mišljenja da je i u tom rangu takmičenja potrebno skraćivanje. 

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

GradSoli
Vise lopova na jednom mjestu nego u Vojkovicima
7 0
pjanke.sa
Haahahaahaha maknuti ove debile iz saveza sto prije dok nisu i ovo malo unistili sto imamo !!!
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti