Za vikend se nastavlja Prva liga FBiH: Ko će prvi do cilja, ko će spasiti od ispadanja?

Biće više nego uzbudljivo

Za vikend se nastavlja Prva liga FBiH: Ko će prvi do cilja, ko će spasiti od ispadanja?

S. Mlaćo
Za vikend počinje drugi dio sezone u Prvoj ligi FBiH.

Šest susreta igra se u subotu, dva u nedjelju.

U borbi za prvaka biće veoma zanimljivo, kao i u borbi za opstanak, što i nije novost u Prvoj ligi FBiH, gdje je iz sezone u sezonu sve neizvjesnije.

Jesenji prvak je NK GOŠK Gabela. U Gabeli nisu mnogo mijenjali kada je igrački kadar, imaju iskusnu ekipu sa nekoliko mladih igrača i vjeruje da će to biti dobitna kombinacija. Neven Vujica, Luka Nižić, Stjepan Vego, Marin Vranjić, neki su od novajlija u Gabeli, dok je klub napustio iskusni Sabahudin Jusufbašić koji je pojačao prvog rivala Gabeljana ekipu Igmana iz Konjica, te Salko Jazvin koji je potpisao za NK Jedinstvo.

Igman nije puno mijenjao, stigli su navedeni Jusufbašić, te Dario Blagojević i Elvir Duraković, a od odlazaka vrijedi izdvojiti tek Seida Zukića koji se skrasio u Austriji.

Igman igra u četvrfinalu Kupa naše zemlje, pa će biti zanimljivo vidjeti da li će to biti problem izabranicima Adnana Elezovića, s obzirom na poprilično gust raspored.

Oglasi

Na trećem mjestu je NK TOŠK koji su iz prikrajka čeka svoju šansu. Veliki udarac za TOŠK je odlazak prvog strijelca Selmira Mahmutovića, kao i Benjamina Šehića koji je potpisao za FK Željezničar, dok se u klub vratio Marinko Rastoka, a tu je i nekoliko novajlija koji će se tek trebati pokazati pred vjernom tešanjskom publikom.

TOŠK je u prva dva kola nastavka sezone domaćin i lako bi mogao zasjeti na lidersku poziciju već u startu drugog dijela sezone.

Bratstvo i Budućnost odlično stoje te se očekuje da tako bude i u drugom dijelu sezone. Gračanlije i Banovićani će sigurno biti tvrd orah za svakog rivala, a nisu puno mijenjali, što je svakako dobro za svaku ekipu.

Gradina drži šestu poziciju sa sjajnim igrama kod kuće i ekskurzijama u gostima. Tim iz Srebrenika napustio je između ostalih Eldin Mehmedović, dok je iz Tuzle City na posudbu stigao napadač Elvis Mehanović koji se već pokazao u pripremnom dijelu.

Na sredini tabele su Orašje, Radnik, Rudar Kakanj i Goražde, no daleko od toga da su navedeni timovi sigurni kada je opstanak u pitanju. Dva vezana poraza donijela bi im nimalo laganu situaciju.

Oglasi

Zvijezda je na 11. mjestu, a istovremeno će igrati i četvrfinale Kupa BiH. Tim iz Gradačca muče finansijski problemi, iako je ekipa u pripremnom dijelu djelovala  veoma kvalietno. Nebojša Đekanović je posložio kockice, pokazao da je trenerska budućnost naše zemlje, a navijači ovog kluba se nadaju da će Zvijezda 'prodisati' i konsolidovati se kako vrijeme bude odmicalo.

U borbi za opstanak sigurno će se naći bihaćko Jedinstvo koje je odradilo tek dvije sedmice priprema, te odigralo dvije kontrolne utakmice. Klub iz Bihaća, nekadašnji premijerligaš, je već godinama u velikim problemima, no u prvenstvu se ipak spasi od ispadanja, a zatim nastanu novi problemi, te brojni odlasci i dolasci igrača svakog prelaznog roka. Nepostojanje sistema tako iz sezone u sezonu donosi nove probleme, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će Bišćani ovog proljeća izgledati.

BFK Simm Bau je također mnogo mijenjao, iako pripremnim utakmicama u klubu iz Maglaja mogu biti zadovoljni. Na mjesto šefa struke stigao je Dario Damjanović pred kojim je mnogo posla, a jedini cilj u drugom dijelu je izboriti opstanak u ligi.

NK Travnik je također samo na 12 bodova u 15 kola. Na Piroti je također bilo prometno u igračkom kadru, ekipa se dosta mučila u pripremnim utakmicama, posebno kada je realizacija u pitanju, a prva dva kola nastavka sezone dat će mnogo odgovora. Na Pirotu već u subotu stiže FK Igman Konjic. Domaći hrabro najavljuju da žele samo tri boda.

Mladost se odlučila za velike promjene. Na mjesto šefa struke stigao je mladi Eldin Čengić, najmlađi trener u ligi sa samo 25 godina, a klub je između ostalih angažovao mladog Aida Tabakovića, golmana Filipa Vasilja, prošlosezonskog najboljeg igrača Prve lige Kerima Tatara, a Dobojlije raduje ostanak Dedića, Karića, Grahovca i Hodžurde, koji sigurno imaju mnogo toga za pokazati.

Oglasi

Na dnu je HNK Tomislav koji je napustio sjajni Leo Jankvoić, a pristigla su određena pojačanja, nimalo zvučna, pa će ovaj tim biti enigma za sve rivale, no daleko od toga da u hercegovačkom klubu pomišljaju na predaju.

Raspored 16. kola:

Subota, 05.03.

NK Zvijezda – FK Budućnost

NK Bratstvo – BFK Simm Bau

Oglasi

NK Travnik – FK Igman

FK Goražde – HNK Orašje

FK Mladost – NK Jedinstvo

OFK Gradina – HNK Tomislav

Nedjelja, 06.03.

NK TOŠK – FK Radnik

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

NK GOŠK – FK Rudar Kakanj

 

Zaprati NK Jedinstvo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Jedinstvo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi