Zašto je Modrić fenomen i kako igrati protiv Belgije
Petrović: Šta je mogao selektor Brazila Tite?

Slavko Petrović za SportSport.ba analizira SP

Zašto je Modrić fenomen i kako igrati protiv Belgije · Komentar

SportSport.ba

Možda je ovo Svjetsko prvenstvo čudno, defanzivna taktika recept je za uspjeh, mali sve više i bolje pariraju velikima, ali kada sve sabereš i oduzmeš - četiri visoko kvalitetne reprezentacije su u polufinalu. Žao mi je samo što tamo nema Urugvaja, jer se jedino njima nije isplatila defanzivna besprijekornost.

Francuska se po meni provukla, kao i protiv Argentine koja im je dozvolila ogroman prostor. Mnogi ovaj Mundijal vide kao poraz individualne kvalitete, naspram organiziranosti, uigranosti i kolektiva, no kako su to Francuzi došli do polufinala? Tako što je pojedinac prelomio susret u osmini, a potom i u četvrtfinalu. Urugvaj je bio bez šanse samim neigranjem Kavanija koji donosi dubinu i također igra odbranu, a onda se dese dvije greške, jedna iz prekida, druga golmanova i kući se vrate oni koji su do tada samo jedan gol primili.

Hrvatska je protiv Rusije djelovala dominantnije i bolje od prvog minuta. Domaćin sve što je uradio uradio je jer je domaćin, na polet, elan. Na emociju i borbenost dogurali su do penala, ali bilo bi potpuno nezasluženo da su otišli i korak dalje. Čisto radi očitog nedostatka kvaliteta. Rusija međutim baš kao i Urugvaj i Švedska nude jednu paradigmu i uvjeravaju nas da to što je neko uvjetno rečeno slabija reprezentacija automatski ne znači i da je mora biti podređena na terenu.

Ipak, za fudbal je dobro da dalje idu selekcije koji evidentno imaju više boljih pojedinaca. I takva je svaka od preostalih reprezentacija. Pogledajte Luku Modrića! To je klasični primjer fenomena koji je prethodne sezone odigrao 60-70 utakmica. U kvalifikacijama, Prvenstvu, Kupu, čovjek je osvojio Ligu šampiona i sada igra polufinale Mundijala. Treba mu dati dva mjeseca odmora poslije ovoga. Dejan Lovren je sa Liverpoolom također igrao finale Lige prvaka (kao i Jordan Henderson) i treba im odati zaista svako priznanje. To što su dogurali do samog finiša potvrda je njihove klase, kao i želje, motivacije...

Favorizirao sam Brazil u meču protiv Belgije, ali su Crveni đavoli ipak pokazali silinu, premda je selektor Brazila možda i bolji posao uradio nego njegov kolega pobjednik Martinez. Brazil je primio autogol, Belgija je drugi dala na izuzetnu klasu Kevina de Bruynea, ali odbrambeno su pogriješili. Ko izađe visoko Belgiji, protiv njihovih prebrzih igrača, ne može se dobro provesti. Sve što je Belgija napravila napravila je iz kontre, pa je na kraju, apsurdno, presudilo ono što smo pretpostavili da hoće - odbrana. Iako, šta Titeu možete zamjeriti ako Coutinho onako promaši sa pet metara čistu šansu, prije toga Augusto sa deset. Ništa!

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Engleska, o tome sam i ranije, igra neki drugi fudbal, odustali su od svoh dosadašnjeg nabijanja i dugih lopzi, izuzetni su iz prekida, čvrsti, organizovani i žele da igraju. A kada na sve to dodaš da su brzi i eksplozivni - polufinale je apsolutno zasluženo.

Nisam vjerovao u njih protiv Brazila, ali za mene je Belgija sada favorit za osvajanje. Polufinale traži mnogo emocionalne energije ali i lucidnosti, a generalno mislim da su kolektivno brži i individualno sposobniji da nešto naprave od Francuza. Ovamo, neka prođe Hrvatska!

Promo

Top Komentari

Kettenhund
Slavko kako kaze, to mora tako biti. Veliki fudbalski strucnjak, neprepoznat od strane onih kojima bi mogao donijeti mnogo toga, kao sto su Juventus, Real, Barselona... Sa svojim idejama i vizijama uvijek neshvacen. Ali kako vec kazu nijemci, "das, was von der Mitwelt nicht verstanden wird, wird von der Nachwelt noch verstanden"... Avangarda si Slavko, ne prate tvoje ideje i ne razumiju te, jer nisu na tvom nivou.
12 4
Mesa.Sabanadzovic
Zajebo se rusija je bila najbolja. Harašo su odigrali
1 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti