Željezničar zadržao koeficijent i donio najviše bodova BiH, veliku šansu ima Zrinjski

Dobar start u Evropi

Željezničar zadržao koeficijent i donio najviše bodova BiH, veliku šansu ima Zrinjski

Haris Zilić

Bh. klubovi završili su prvo pretkolo u evropskim takmičenjima ove sezone. Zrinjski je prošao prvo pretkolo Lige prvaka, Željezničar je prošao prvo pretkolo Konferencijske lige, a Sarajevo eliminisano u prvom pretkolu konferencijske lige.

Veoma važno ove sezone je koliki će nacionalni koeficijent ostvariti naši klubovi u Evropi. U pretkolima svaki remi nosi 0.500, svaka pobjeda 1.000, poraz ne donosi bodove.

Dakle prema navedenim podacima, bh. klubovi su u tekućoj sezoni odigrali šest utakmica uz omjer od dvije pobjede, tri remija i jednog poraza što je jako dobro.

Željezničar je donio najviše bodova 1.500, remi i pobjeda protiv Dinamo Minska. Zrinjski je donio 1.000 pobjeda i poraz protiv Urartua, a Sarajevo također 1.000 sa dva remija protiv Torpedo Kutaisija.

Bh. klubovi brane koeficijent iz sezone 2019/2020, a tu smo imali 1.500. U dosadašnjih šest mečeva skupili smo 3.500 bodova koja se dijele na broj klubova predstavnika, a to je četiri, dakle trenutni koeficijent nam je 0.875, a gledajući sezonu koja se brani u minusu smo 0.725.

Oglasi

Opis nije dostupan.

Dakle ako u narednih šest mečeva Željezničar, Zrinjski ili Borac osvoje minimanlno 1.000 bodova (pobjeda ili dva remija) koeficijent nam ide u plus od 0.375 i onda svaki naredni pozitivan rezultat nam jača koeficijent na nacionalnom rankingu gdje se naša država bori da ima mjesto u prektolu Evropa lige 2026. godine.

Što se tiče klupskog koeficijenta tu se malo drugačije obračunava jer pored rezultata, bodove donosi i plasman u svako naredno kolo.

Tako je Željezničar recimo protiv Dinamo Minska zadržao klupski koeficijent koji je branio iz 2019. godine i Plavi trenutno imaju 2.500 koeficijent s kojim su ušli u ovu sezonu. Ako eliminišu Neftchi mogli bi doći i blizu koeficijenta 4.000.

Sarajevo je u sezonu ušlo sa 7.000, rana eliminacija dovela je Brdo tim do gubitka bodova i sada imaju 6.500 koeficijent za narednu sezonu. Zrinjski je branio 2.000 koeficijent, novi će se obračunati nakon što završe takmičenje u prektolima Lige prvaka, obzirom da Plemiće čeka još minimalno šest evropskih utakmica i naredne sezone bi mogli imati koeficijent 8.000 čak i oko 9.000, a plasman u grupnu fazu donio bi koeicijent preko 10.000.

Oglasi

Dakle, svaki pozitivan rezultat bh. klubova u narednim evropskim utakmicama je od ogromnog značaja na tabeli nacionalnih koeficijenata.

Podsjećamo od naredne sezone države ranigrane od 16. do 33. mejsta na UEFA rank listi imat će klub u prvom pretkolu Evropa lige, dva kluba u prvom pretkolu Konferencijske lige i prvaka u prvom pretkolu Lige prvaka.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Mi smo trenutno na 41. mjestu, ali bodovne razlike su veoma male, tako da je jako bitno da naši klubovi ove sezone odigraju što je više moguće evropskih utakmica i da ostvare što više pozitivnih rezultata, remija ili pobjeda.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Klicko2
Svim srcem uz Slovan NAPRIJED!!!
0 5
789012455
Hahhahaha
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi