Hoće li ova generacija Zmajeva srušiti neslavni rekord iz 2007. i 2008. godine
FOTO - EPA

Pet susreta bez pobjede

Hoće li ova generacija Zmajeva srušiti neslavni rekord iz 2007. i 2008. godine

A. Beganović

Krajem prošle godine, tačnije 18. novembra 2019. godine fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u okviru kvalifikacije za Evropsko prvenstvo savladala Lihtenštajn 3.0.

Bila je to posljednja pobjeda Zmajeva, a od tada odigrali su izabranici Dušana Bajevića pet utakmica i nijednu nakon posljednjeg sudijskog zvižduka nisu napustili uzdignutih ruku.

Pet utakmica u 2020. godini, tri remija (jedan poraz na penale) i dva poraza zapravo najbolje i pokazuju domete ove reprezentacije. A, oni, ruku na srce, nisu za nešto veliko. Prosječan tim, koji ima priliku ostati zapisan u historiji kao tim koji će imati najdužu seriju utakmica bez pobjede.

Na dobrom su putu izabranici Duška Bajevića da sruše neslavni rekord od šest uzastopnih susreta za bodove bez pobjede. I ako se po jutru dan poznaje, vjerovatno ćemo nakon novembarskih susreta imati nove vlasnike rekorda po tom pitanju.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

A, dosadašnji rekord drže Zmajevi koji su igrali kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2008. i Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Posljednjih pet susreta kvalifikacija za EP 2008. godine odigranih godinu prije  Zmajevi su upisali pet poraza i to od Mađarske (1:0), Moldavije (1:0), Grčke (3:2), Norveške (2:0) i Turske (1:0), a negativan niz nastavljen je i u prvom susretu kvalifikacija za SP 2010. odigran 2008. porazom u Španiji (1:0). Prekinut je u Zenici kada smo deklasirali Estoniju rezultatom 7:0.

Dakle, u 2007. i 2008. godine Zmajevi su upisali šest uzastopnih susreta bez pobjede, u ovom slučaju i bez remija, a ukoliko u preostala dva susreta u Ligi nacija protiv Nizozemske i Italije ne pobijede, ova generacija će postati vlasnik ovog negativnog rekorda.

Top Komentari

Arnel925
Pa naravno da hoćemo kad igramo svaku utakmicu Holandija, Italija, Poljska. A prije smo igrali Estonija, Litvanija, Lichtenstein, Bugarska itd. Razlika kao nebo i zemlja. Ništa nema loše u ovom negativnom rekordu kad svaku utakmicu igraš protiv top 15 ekipa svijeta
12 1
red devil mo
Analiziraj te protivnike tada i sada,kao i igrače tada i sada. Šta ste pali po momcima. Podržite ih. Ako vam se ne sviđa nemojte ih ni pratit. Smjena generacije je uvijek teška. Pogotovo nako naše najbolje generacije,koja je opet jedva otišla na SP,naše jedino veliko takmičenje. Momci samo hrabro.
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti