Slovaci podgrijavaju atmosferu s historijom Zrinjskog: "Dugo godina bio je zabranjen"

Najava dvomeča Konferencijske lige

Slovaci podgrijavaju atmosferu s historijom Zrinjskog: "Dugo godina bio je zabranjen"

Edmir Škorić

Prvak Bosne i Hercegovine, HŠK Zrinjski, ima priliku da ispiše historiju bh. fudbala.

Historijski uspjeh Mostarci su već napravili tako što su došli u play-off Konferencijske lige. Ispali su od Sheriffa u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a onda u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu izbacili albansku Tiranu i kazahstanski Tobol.

Plemiće u play-offu očekuje dvomeč sa Slovanom iz Bratislave, koji je dobro namučio grčki Olympiakos i kladionice ga vide kao favorita pred mečeve sa našim predstavnikom. Prvi duel igra se u četvrtak u Mostaru, a slovački mediji uveliko su se raspisali o ovom dvomeču.

Portal Pravda.sk, kao jedan od najutjecajnijih u Slovačkoj, prisjetio se i same historije HŠK Zrinjski.

"HŠK Zrinjski Mostar je profesionalni nogometni klub iz Mostara u Bosni i Hercegovini. Klub igra u lokalnoj Premier ligi i posljednjih je godina među najboljim momčadima u zemlji. Uspješno je osvojio sedam naslova prvaka. Zadnji u junu", počinje svoj tekst Pravda.

"Klub domaće utakmice igra na Stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru. Kapacitet mu je 9000 sjedećih mjesta (ranije 25 000), no 1970-ih i 1980-ih pojedine utakmice privlačile su i više od 35 000 gledatelja. Svojevremeno je to bio drugi najveći stadion u Bosni i Hercegovini. Navijači kluba se zovu Ultras Mostar. Grupa je osnovana 1994. godine. Njihova službena pjesma je "Gori brate" i sa tribina bodre svoj klub - Stajanje. Boje su im crna, bijela i crvena", navedeno je u tekstu.

Oglasi

Onda se novinar dotakao historije Plemića.

"Klub su osnovali hrvatski omladinci 1905. godine i najstariji je nogometni klub u zemlji. Nakon Drugog svjetskog rata zabranjeni su svi klubovi koji su igrali u hrvatskom natjecanju za vrijeme Jugoslavije, a među njima je i Zrinjski. Godine 1941., nakon nacističke invazije na Jugoslaviju, proglašena je fašistička marionetska država pod nazivom Nezavisna Država Hrvatska. Stvorena je nogometna liga, a kada ju je odobrila FIFA, Zrinjski joj je pristupio. U konkurenciji je odigrao nekoliko povijesnih utakmica protiv Gradanskog Zagreba. Nakon završetka Drugoga svjetskog rata Nezavisna Država Hrvatska poražena je od pokreta otpora jugoslavenskih partizana. Zrinjski je - kao sredstvo nacionalističke propagande - bio dugo godina zabranjen. To je trajalo od 1945. do 1992. godine. Nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine klub je reformiran. Svoj prvi naslov prvaka osvojio je u sezoni 2004./2005", piše Pravda.sk.

U tekstu se još navodi kako mu je najveći rival mostarski Velež s navijačkom grupom Red Army.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

"Oba tabora podijeljena su po etničkoj liniji, jer su mostarski Ultrasi gotovo isključivo Hrvati, a Crvenu armiju čine većinom Bošnjaci. Ovakva etnička podjela često dovodi do nasilnih sukoba prije, tijekom i nakon mostarskog derbija. Štoviše, neke ekstremne skupine Red Armyja inspirirane su radikalnom ljevicom, dok su Ultras Mostar radikalno desničari, što samo produbljuje njihovo rivalstvo", objašnjeno je u tekstu.

Inače, Zrinjski se ranije već sastajao sa Slovanom. Bilo je to u ljeto 2009. godine, kada su Mostarci kod kuće dobili s 1:0 golom Kordića, ali su u revanšu izgubili s 4:0 i tako ispali u kvalifikacijama za LP.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Gr0hot
Fasisticki klub, nista nisu slagali. Zato je i zabranjivan rad ovog kluba u poslijeratnoj istoriji(2.svjetski)!
22 6
Zulfikar
Sretno Slovacima i da ako Bog da nakantaju te fašistićke izrode.
11 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi