Preminuo jedan od najistaknutijih njemačkih košarkaša

U 46. godini

Preminuo jedan od najistaknutijih njemačkih košarkaša

E. Škorić

Legenda njemačke košarkaše Ademola Okulaja preminuo je u 46. godini života.

Dugogodišnji njemački reprezentativac se godinama borio s rakom, iako njemački portal BIG, koji je objavio vijest o njegovoj smrti, nije mogao da potvrdi da je to uzrok tragičnog završetka njegovog života.

Rođen je u Nigeriji odakle je njegov otac, ali je sa samo tri godine s roditeljima doselio u Njemačku. Studirao je u Americi, a 1999. je učestvovao na NBA draftu, no nije bio izabran.

S reprezentacijom Njemačke osvojio je bronzanu medalju u Indianapolisu na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, a za ovu zemlju je igrao od 1995. do 2007. godine. Dugo godina je bio kapiten i sakupio je 172 nastupa. On je također bio jedna od ključnih figura tima, uz Dirka Nowitzkog i Patricka Femerlinga.

Okulaja je sudjelovao na više Eurobasketa 1995., 1997., 1999. i 2001. U klupskoj košarci predstavljao je evuropske moćne klubove kao što su ALBA Berlin, FC Barcelona, Unicaja Malaga, Benetton Treviso, Pamesa Valencia, Khimki Moskva i Brose Baskets.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Imao je iskustvo u trening kampovima s Philadelphia 76ersima, San Antonio Spursima i Utah Jazzom, ali niakda nije zaigrao u NBA ligi. 2010. godine se povukao iz košarke, dvije godine nakon što mu je dijagnosticiran rak kralježnice i morao je da ide na terapije.

Nakon igračke karijere postao je agent njemačkih košarkaških zvijezda Dennisa Schrodera i Daniela Theisa.

Top Komentari

K79
laka ti zemlja majstore !
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi