Ajna i Emina Zukić iz Zenice su budućnost bh. košarke
Ajna i Emina Zukić predstavljaju budućnost bh. košarke i sigurno da će se za ove talentovane košarkašice još mnogo čuti, ali i pisati u narednom periodu

Starija nastupa u Sloveniji, dok je mlađa članica KŽK Čelik

Ajna i Emina Zukić iz Zenice su budućnost bh. košarke

D. Kurbegović

Ženska košarka u Zenici ima dugu tradiciju, te su brojne poznate košarkašice iz ovog grada napravile sjajne inostrane karijere, te su godinama bile i stub košarkaških reprezentativnih selekcija BiH.

Dvije košarkašice iz Zenice sigurno predstavljaju budućnost bh. košarke. Riječ je o sestrama Zukić iz Zenice, pred kojim je sigurno lijepa košarkaška budućnost.

Krenut ćemo redom, starija Ajna ima 16. godina i trenutno je igračica ekipe Ilirije iz Ljubljane, gdje nastupa za U-16 i u-18 ekipu. Sa U-18 selekcijom je osvojila treće mjesto na državnom prvenstvu Slovenije, a proteklog vikenda je sa reprezentacijom grada Ljubljane osvojila drugo mjesto na turniru gradova, koji je održan u Zagrebu.

Ajna je ponikla u KŽK Čelik gdje je nastupala sve do prošle godine, kada je nakon turnira u Sarajevu primijetio trener Ernest Novak, inače selektor U-18 reprezentacije Slovenije, te je ova mlada košarkašica svoju karijeru nastavila u Sloveniji.

Članica je bila i U-16 selekcije BiH prošle sezone, a po igrama u prošloj sezoni sigurno da bi trebala biti na spisku U-16 selekcije za Evropsko prvenstvo B divizije, koje se od 10. augusta igra u Podgorici. Ajna nastupa na pozicijama četiri i pet, te je visoka 185 cm i sigurno da je pred njom lijepa košarkaška budućnost.

Druga iz porodice Zukić, je mlađa Emina koja ima 14. godina igra na pozicijama dva i tri, te je visoka 173 cm. Ova mlada košarkašica bila je članica ekipa KŽK Čelik koja je proteklog vikenda osvojila prvo mjesto na državnom prvenstvu BiH za pionirke, te je osvajačica ŽOL omladinske lige sa Čelikom.

Pored toga nastupala je i za kadetsku selekciju Čelika, koja je na državnom prvenstvu osvojila treće mjesto, a Emina je prošlu sezonu bila redovna i u seniorskoj ekipi Čelika, koja se takmićila u A1 ligi za seniorske, gdje je igrala redovno u ekipi koju predvodi trenerica Aldijana Iriškić.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

Emina je prošle godine bila članica U-14 selekcije BiH,  a to se očekuje i ove godine, kada ova selekcija bude igrala na Evropskom turnirskom prvenstvu, koje će se od 9. augusta igrati u Sloveniji.

Mlade sestre Zukić sigurno predstavljaju veliku budućnost bh. košarke, te se očekuje da svojim znanjem pomognu omladinskim reprezentativnim selekcijama BiH ove godine kako bi napravili što bolji rezultat na prvenstvima Evrope.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi