Amerikanci se uozbilji i lako pobijedili Grčku, Francuzi izbacili Litvaniju sa SP-a
Foto: FIBA

SP u Kini

Amerikanci se uozbilji i lako pobijedili Grčku, Francuzi izbacili Litvaniju sa SP-a

S. Grebović

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država su konačno ubacili u brzinu više i prilično lako došli do pobjede protiv selekcije Grčke rezultatom 69:53.

Čini se kako su se izabranici Gregga Popovicha malo uozbiljili nakon nekih ne baš sigurnih partija na ovom prvenstvu, posebno nakon tijesne pobjede protiv Turske u grupi.

U prvoj četvrtini se praktički igrali koš za koš, ali su je ipak Amerikanci rješili u svoju korist sa 19:17. Aktuelni prvaci svijeta su u drugoj dionici zaigrali čvrstu odbranu primivši svega osam poena i tada su se prvi put značajnije rezultatski odlijepili.

U nastavku nisu dopustili Grcima da im se približe i susret su mirno priveli kraju. Prva zvijezda Helena Giannis Antetokounmpo bio je najefikasniji sa 15 poena, a podršku je imao jedino u Sloukasu koji je dodao 13.

Kemba Walker je kod pobjedničke ekipe također ubacio 15, Mitchell je postigao 10, a Barnes poen manje, što je bilo i više nego dovoljno da SAD ode u četvrtfinale.

SP u Kini, drugi krug:

SAD-Grčka 69:53

SAD: Walker 15, Mitchell 10, Barnes 9, White 9, Brown 8, Turner 8, Middleton 4, Harris 3, Smart 3.

Grčka: G. Antetokounmpo 15, Sloukas 13, Papapetrou 7, Printezis 6, Calathes 5, Mantzaris 3, Bourusis 3, T. Antetokounmpo 1.

U drugoj utakmici bilo je kud i kamo zanimljivije, a sastale su se selekcije Francuske i Litvanije u derbiju dana.

Drama je trajala bukvalno do posljednje do poslednje sekunde. Igralo se koš za koš tokom čitave utakmice, a na kraju je Francuskoj pripao triler koja je izborila prolaz u četvrtfinale Mundobasketa, dok Litvanija ide kući već sada, bilo je na kraju 78:75 za Trikolore.

SP u Kini, drugi krug:

Francuska-Litvanija 78-75

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Francuska: Fournier 24, De Colo 21, Batum 12, Gobert 9, Poirier 6, Albicy 3, M'baye 3.

Litvanija: Valanciunas 18, Kalnietis 12, Grigonis 10, Ulanovas 8, Sabonis 7, Jankunas 5, Macilus 5.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi