Njemačka dobija stranca u reprezentaciji: Hoće li biti prekršena pravila koja se nameću BiH?
Njemačka je u prošlosti imala ogroman broj stranaca u nacionalnom timu i svi su bez problema igrali

Sve je do FIBA

Njemačka dobija stranca u reprezentaciji: Hoće li biti prekršena pravila koja se nameću BiH?

M. Šljivak

Bosna i Hercegovina je u prošlosti zbog papira ostala bez nekoliko vrhunskih košarkaša. Trenutno problem s nastupima za nacionalni tim imaju rođaci Luka Garza i Amar Alibegović koji zbog FIBA pravila i činjenice da nisu imali pasoš BiH prije 16. godine ne mogu nastupati kao domaći igrači. Druge selekcije međutim dobiju šta žele, a bit će svakako interesantno vidjeti razvoj situacije oko košarkaša Los Angeles Lakera Austina Reavesa koji je izrazio želju da nastupa za Njemačku.

Bek Los Angeles Lakersa Austin Reaves (24) izrazio je želju da nastupa za selekciju Njemačke. Njegova baka je iz ove zemlje i zahvaljujući njoj igrač Lakersa je već dobio pasoš.

Reaves bi trebao, po pravilima, zauzeti mjesto naturalizovanog košarkaša. Tu ulogu trenutno ima Nick Weiler-Babb, ali s obzirom na to da velike sile dobijaju sve što žele, neće biti iznenađenje ako FIBA ponovo zaobiđe vlastita pravila i da obojicu gledamo u dresu Njemačke.

[instagram]https://www.instagram.com/p/ClpZz54OnXv/?hl=en[/instagram]

Svoj interes za nastup u dresu Njemačke Austin Reaves je izrazio već u februaru ove godine u razgovoru za Bild.

"Veoma sam zainteresovan. Već sam razgovarao s Dennisom Schroderom (saigrač iz Lakersa) o tome. Prije godinu dana sam pričao i sa selektorom Gordonom Herbertom. Rado bih zaigrao", rekao je Reaves.

Oglasi

Interesantno je da njegov brat Spencer također ima njemački pasoš. On trenutno igra košarku za ekipu Brose Bamberga.

FIBA će definitivno dozvoliti Reavesu da nastupa za nacionalni tim Njemačke. Vidjet ćemo hoće li preskočiti određena pravila i još jednom pokazati da silu pokazuju samo prema malim selekcijama poput Bosne i Hercegovine.

Luka Garza i Amar Alibegović ne mogu dobiti pravo nastupa kao domaći košarkaši zbog zaista bizarnih pravila, iako su im roditelji rođeni i dobar dio života proveli u BiH i vjerovatno bi bila druga priča da su za njihove usluge zainteresovane neke druge selekcije.

Austin Reaves u posljednje vrijeme igra zaista sjajnu košarku u dresu Los Angeles Lakersa. Ove sezone bilježi 12 poena te po tri asistencije i skoka po meču.

Ovaj 24-godišnjak je u NBA stigao 2021. godine. Nije izabran na draftu, ali su mu Lakersi ponudili ugovor koji je u septembru te godine postao standardan.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Postao je Reaves bitan faktor u igri tima iz Los Angelesa. Jako dobro koristi svoju šansu i definitivno bi Nijemcima bio velika pomoć na šuterskim pozicijama.

Treba istaći da je ovaj 24-godišnji šuter kroz NCAA karijeru igrao na koledžima Wichita State i Oklahoma.