"Posvađali" se selektor Lojo, FIBA i matematika: Šta nam treba za plasman na Eurobasket?
FOTO: T. Hebib

Nastala je totalna pometnja

"Posvađali" se selektor Lojo, FIBA i matematika: Šta nam treba za plasman na Eurobasket?

H. Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je neočekivan i neugodan poraz od Sjeverne Makedonije u kvalifikacijama za Eurobasket rezultatom 66:68.

Veoma borbene, disciplinovane Makedonke slavile su na Ilidži večeras i tako aktuelnoj petoj selekciji Evrope zadale nove muke i noćne more, ali nije sve izgubljeno kada su u pitanju naše djevojke.

Bez obzira na večerašnji poraz, izabranice Gorana Loje prije posljednjeg kola imaju šanse da budu drugoplasirane u grupi, a na ruku nam je išao rezultat druge utakmice naše grupe večeras gdje je Belgija savladala Njemačku 69:44.

Obzirom da neke grupe imaju po tri reprezentacije, a neke po četiri, rezultati protiv posljednjeplasiranih selekcije se brišu.

Makedonkama trijumf na Ilidži ne znači puno jer je naša reprezentacija bolja u međusobnom duelu tako da su Makedonke sigurno posljednjeplasirane.

Ali, sada je nastala prava pometnja.

Oglasi

"Bolji smo od Sjeverne Makedonije u međusobnom omjeru, tako da je ona sigurno četvrta u grupi. Ti rezultati se brišu, tako da večeršanji poraz nama u suštini ništa ne znači u utakmici protiv Njemačke, ako pobjedimo Njemačku mi smo sigurno drugoplasirani", rekao je selektor Lojo.

Dakle po računici selektora Loje, Belgija je sigurno provplasirana u našoj grupi. Belgijanke imaju omjer 3-1 protiv Njemačke i Bosne i Hercegovine kada se oduzmu bodovi protiv Makedonki. Brisanje rezultata protiv Sjeverne Makedonije znači da naša reprezentacija i Njemačka trenutno imaju omjer 1-2. Mi smo dobili Belgiju, poraženi od Njemačke i Belgije, Njemačka je dobila naše djevojke, a dva puta poražena od Belgije. Ako dobijemo u nedjelju Njemačku idemo na omjer 2-2, Njemačku ostavljamo na 1-3 i zauzimamo drugo mjesto u grupi.

Međutim pojavljuju se i kalkulacije da nam treba trijumf protiv Njemačke od 40 poena razlike jer smo prvi meč izgubili sa 39 poena razlike. U tom slučaju se finalizira tabela u kojoj je Njemačka drugoplasirana ako izgube sa manje od 40 razlike ili pobijede i tek nakon toga se oduzimaju drugoplasirane ekipe i pravi se njihova mini tabela bez rezultata protiv posljednjeplasiranih ekipa.

Da stvar bude kompolikovanija i FIBA u svom objašnjenju nema jasnu definiciju, odnosno ima obarzloženje koje sve zbunjuje.

"Drugoplasirane ekipe prave mini tabelu bez rezultata protiv četvrtoplasiranih ekipa u grupama, ti rezultati se neće uzimati u obzir", stoji u nejasnom objašnjenu FIBA-e.

Da li se odmah brišu rezultati protiv četvrtoplasiranih ili u konačnoj tabeli drugoplasirane ekipe naknadno formiraju mini tabelu?

FIBA također navodi da drugoplasirane ekipe u grupama gdje su Rusija i Bjelorusija neće ući u konačan zbir drugoplasiranih, jer su Rusija i Bjelorusija naknadno izbačene zbog sankcija. Dakle tražimo četiri od osam drugoplasiranih. Vrlo izvjesno je da će domaćini Eurobasketa Izrael i Slovenija biti drugoplasirani, oni idu svakako direktno, to znači da ćemo vjerovatno tražiti četiri od šest drugoplasiranih selekcija.

Ako je tačna izjava selektora Loje, trijumfom protiv Njemačke bh. košarkašice su sigurno na tabeli drugoplasiranih s omjerom 2-2, a onda nam se mora dosta rezultata poklopiti u ostalim grupama, a imamo i lošu koš razliku. Protiv Belgije nam je -36, protiv Njemačke -39, dakle ukupno nam je koš razlika na tabeli drugoplasiranih selekcija ukupno -75, a trijumfom protiv Njemačke bi to još istopili prema ovoj računci. Dakle, pored trijumfa protiv Njemačke u nedjelju za novi plasman na Eurobasket našoj reprezentaciji bi trebao između ostalih trijumf Slovenije protiv Poljske i trijumf Crne Gore protiv Danske.

Ništa nije jasno u konačnici. Najbitnije je da se djevojke skupe i probaju dobiti Njemačku u nedjelju, a onda idemo na matematiku koja je u očiglednoj "svađi" sa selektorom Lojom i FIBA-om.

Top Komentari

realista1982
U Svakom sportu kod nas ista priča,izgubili od slabijeg i pričamo kako ćemo sigurno pobijediti boljeg... Moramo promijeniti pristup kod djece dok je vrijeme,i okaniti se price važno je učestvovati jer SAMO JE VAŽNO POBJEĐIVATI!!! U startu se prave greške u koracima.
5 0
amircoralic
Lojo nema ni znanja ni taktike a kamoli mozga za ovu funkciju.Sve dok je tu nama nema napretka
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi