FIBA popustila: Ukida se novembarski i februarski prozor?

Nazire se kraj krizi u svjetskoj košarci

FIBA popustila: Ukida se novembarski i februarski prozor?

M. Šljivak

Krizi u evropskoj košarci, koja je stvorena pravljenjem kvalifikacionih prozora za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, nazire se kraj.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) spremna je da Euroligi ponudi kompromis i da ukine kvalifikacione utakmice tokom sezone, pa bi se prozori u novembru 2018. i februaru 2019. godine ukinuli.

To znači da je FIBA spremna da udovolji zahtjevima Eurolige, ali i reprezentacija koje bez ikakve dileme žele da u kvalifikacijama nastupaju sa najboljim igračima koje imaju.

Ukidanjem prozora, kvalifikacioni mečevi bi se igrali u julu, po završetku klupske sezone, august bi bio slobodan za igrače, a u septembru bi klubovi počeli pripreme za novu sezonu.

Ipak, službene potvrde o ukidanju kvalifikacionih prozora za sada nema. Međutim, izvori bliski svjetskoj kući košarke potvrdili su raznim evropskim medijima kako je dogovor praktički postignut i kako će ubrzo biti i zvanično saopštenje ove odluke.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Podsjetimo, uvođenjem kvalifikacionih mečeva u toku sezone napravljena je velika pometnja u svijetu košarke. Najviše su ispaštali nacionalni timovi koji nisu mogli računati na igrače iz Eurolige i NBA lige, a FIBA i rukovodstvo Eurolige su konstantno vodili rat zbog ovakve situacije.

Na kraju je, kako stvari stoje, sve riješeno u najboljem redu i u nacionalnim timovima ćemo vjerovatno veoma brzo gledati najbolje košarkaše svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi