Gdje ima volje, ima i načina!

Momci koji su sinoć izašli na parket Mejdana najmanji su krivci za -50

Gdje ima volje, ima i načina! · Komentar

Košarkaška reprezentacija naše zemlje sinoć je, rekli bismo, očekivano deklasirana od Francuske kojoj su ove kvalifikacije izgleda dobro došle da osim uigravanja reprezentacije pošalje poruku i ostalim ekipama da ih na SP čeka jedan zastrašujući sastav Tricolora.

Sinoćnji debakl plod je samo činjeničnog stanja koje vlada u KSBiH, reprezentaciji i u svemu onom što ih okružuje. Momci koji su sinoć na parketu Mejdana prkosili najjačoj selekciji koja je u posljednjih nekoliko godina gostovala u BiH najmanji su krivci za -50.

Vidjelo se sinoć i na društvenim mrežama koga je zabolio poraz i ko se uhvatio u nerealan cyber boj sa nanerviranom masom. Nije ni našem novom NBA igraču Džananu Musi bilo zgodno gledati iživljavanje Goberta na obručima u Tuzli. Progutao je koju knedlu sigurni smo i Nemanja Gordić, po kojem bi bio grijeh uputiti otrovnu strelicu, ali pokoje pitanje bi najbolji igrač Budućnosti zasigurno trebao odgovoriti.

Činjenica glasi da NBA klubovi ne mogu zabraniti svojim igračima nastupanje za nacionalnu selekciju. Mnoštvo dokaza gledali smo sinoć na parketu Mejdana. Bojan Bogdanović i Dario Šarić također, sjajni su primjeri momaka koji su jako vrijedni NBA eksponati, a igranje za reprezentaciju ne propuštaju. Isti ti Brooklyn Netsi koji kao danas brane Džananu da igra puštali su Bojana na reprezentativna okupljanja. Igrača prve petorke, a ne prospekta za budućnost da se razumijemo.

Još je veći cirkus vidjeti Jusufa Nurkića kako basketa i igra revijalne utakmice po Živinicama, a kada malo znoja treba prosuti po državnom dresu, Juka pazi da se ne ozlijedi, ipak je pred njim ugovor života, jer ovo što je do sad zaradio u Nuggetsima i Blazersima valjda je tek da se poplaćaju struja, voda, čistoća.

O slučaju Gordića koji za vrijeme ove reprezentativne akcije uživa u Barceloni pomalo je apsurdno i pričati. Velika je i neozbiljnost saveza koji se upušta u obnavljanje derutnih kuća, umjesto da se bavi košarkom. Ali nekako smo i navikli da našem savezu košarka i nije primarna u svom djelovanju. Ne bi trebalo isključiti ni odnos Vujoševića i Gordića koji u Partizanu prije nekoliko godina nije bio najbolji, a poznavajući Gordu, nekako smo sigurni da će on dati još dosta toga za nacionalni tim.

Ako negdje pročitate da neki tim brani igraču igranje za reprezentaciju, čitate notornu laž. Pritisci i sugeriranja postoje, ali igrač je na kraju onaj koji ima zadnju riječ. Na ovu temu bi dosta toga mogli napisati recimo slijedeći igrači poput Manua Ginobilija, Luisa Scole, Fabrizia Oberta, Hide Turkoglua, Vlade Divca, Peđe Stojakovića, Dirka Nowitzkog, braće Gasol. Njihova vrijednost njihovim NBA momčadima bila je ogromna, ali nikad nije bilo sporno hoće li se pojaviti na pripremama svojih reprezentacija.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Negativni primjer iz susjedstva su Gordan Giriček, Nikola Vujčić te Andrija Žižić koji su zbog svojih eskiviranja javno pribijeni na stup srama u centralnom dnevniku HRT-a.

Mogli bi sada unedogled, o svakom primjeru ponaosob pisati satima. Istina je da gdje postoji volja, postoji i način. Da se razumijemo, da su i Musa, Gorda i Juka sinoć igrali, ova Francuska bi bila favorit zbog velike rotacije kojom raspolaže. I u svoj ovoj priči nekako je najmanje bitan rezultat kojeg već godinama nema. Ovim ritmom nestat će kult reprezentacije, kult koji je jako teško izgraditi, ali nažalost, dosta lakše urušiti.

Top Komentari

Zaštita Identiteta
Jel ima ijedan NBA free agent koji je igrao sinoć (dakle situacija kao Nurkićeva) za bilo koju repku? I jel ima ijedan momak koji tek treba potpisati ugovor (situacija kao Musina i Penavina) u NBA da je igrao sinoć? Odvadite s tim preseravanjem više, šta treba neko da rizikuje čitavu karijeru zbog jednog meča sa Francuskom ili Belgijom, a prije toga godinama valjali... pogan ste vi narod
35 10
SEIKO
Trikolori su dobra ekipa,al su BH košarkaši zastrašujuće loši.Niko nema veze sa košarkom.
7 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi