Kasno buđenje bh. košarkaša: Finska pobijedila BiH!
Protiv raspoloženih Finaca selekcija BiH ni večeras nije imala šanse da dobije meč

Raspucani Sasu Salin odveo domaće do pobjede

Kasno buđenje bh. košarkaša: Finska pobijedila BiH!

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na gostovanju kod selekcije Finske rezultatom 85:81 u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Finci su uvijek bili neugodan rival za našu selekciju bez obzira u kojem sastavu BiH igrala, a tako je bilo i večeras u Espoou gdje je Finska na kraju slavila pobjedu.

Domaća reprezentacija je od samog početka nametnula svoj stil igre. Naši se nisu mogli nositi sa brzom igrom domaće selekcije i od sredine prve dionice Finci uspijevaju pogoditi sve što su željeli i nakon deset minuta igre imali su osam poena prednosti, 22:14.

Sasu Salin je trojkama "ubijao" bh. tim, ali ni ostali finski igrači nisu šuterski zaostajali, pa je na otvaranju druge četvrtine domaća reprezentacija otišla na uvjerljivih 17 poena prednosti, 31:14 uz odlično udvajanje u odbrani centra selekcije BiH Jusufa Nurkića.

Uspjela je potom bh. selekcija da se malo oporavi. Vezali su izabranici Jasmina Repeše nekoliko dobrih reakcija u odbrani, Atić se posebno isticao na obje strane parketa i BiH je došla na samo minus sedam (31:24).

Međutim, Finska ponovo podiže prednost. Imali su većim dijelom drugog perioda dvocifrenu razliku, a na odmor se otišlo sa plus devet u njihovu korist, 43:34.

Sasu Salin je i na otvaranju drugog poluvremena bio nezadrživ po našu odbranu. Sipao je poene sa svih pozicija i pravog rješenja za finskog šutera nije bilo, a prednost je i dalje bila dvocifrena.

Bh. tim je bio potpuno razbijen. Prednost se povećavala i u posljednju dionicu se nakon četiri vezana poena Jantunena otišlo sa 21 razlike, 70:49.

Probudio se bh. tim u finišu ovog meča. Uspjeli su dobrom odbranom da se vrate koliko-toliko u meču. Došli su do minus četiri na dva minuta do kraja (81:77) i meč je bio ponovo otvoren.

Nakon dobre odbrane Musa je stao na liniju bacanja. Pogodio je jednu i na 1:20 do kraja došli smo do minus tri, 81:78. 

Murphy je potom siguran sa linije bacanja, Nurkić gubi loptu u napadu i Finska poenima Koponena ponovo diže prednost na sedam razlike 85:78.

Povratka nažalost više nije bilo. Finska je upisala četvrtu pobjedu u kvalifikacijama, dok je BiH na omjero od dvije pobjede i pet poraza.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Sasu Salin sa 27 poena, dok  kod selekcije BiH Jusuf Nurkić ubacio 20 koševa.

Kvalifikacije za SP:

Finska - BiH 85:81 (22:14, 21:20, 27:15, 15:32)

FINSKA: Kanervo 6, Murphy 13, Huff 6, Salin 27, Kotti 2, Koponen 14, Nuutinen 2, Tahvanainen, Jantunen 4, Madsen, Aidoo 6, Palmi 5.

BIH: Nurkić 20, Alibegović, Talić, Atić 8, Stipanović, Vrabac 4, Milošević 6, Gegić, Kikanović 14, Musa 15, Hasandić 9, Lazić 5,

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Top Komentari

milivoje
Juka,vrati konju glavu
8 51
Emčuka
Gdje ćete i pobijediti kad se okupljate pred samu utakmicu ko da je '93-a, a Finska odigrala dvije prijateljske...sad idu sljedeće kvalifikacije za Euro i treba imati srece da nam ne dolaze ovakve repke gdje znaju samo šutiraju za tri tipa Finska, Latvija i sl.
31 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti