Dok velikani iz Beograda čekaju odluku koja im ne da mira, legenda progovorila: "Ovo mi se ne sviđa"
Euroliga sprema revoluciiju (AP Photo/Darko Vojinovic)

Oglasio se čuveni Jorge Garbajosa

Dok velikani iz Beograda čekaju odluku koja im ne da mira, legenda progovorila: "Ovo mi se ne sviđa"

M. Šljivak

Novac u svijetu sporta mijenja apsolutno sve. Dokaz tome je Saudijska Arabija koja troši stotine miliona eura na dovođenje velikih fudbalskih imena, Ujedinjeni Arapski Emirati spremni su kupiti učešće u Euroligi i uložiti nevjerovatnih 150 miliona eura kako bi Dubai imao klub u elitnom košarkaškom takmičenju i to bi moglo itekako utjecati na mjesto beogradskih klubova Crvene zvezde i Partizana.

Mjesto KK Crvena zvezda i KK Partizan u Euroligi ugroženo je potencijalnim ulaskom ekipe iz Dubaija u elitno košarkaško takmičenje.

Ujedinjeni Arapski Emirati spremni su uložiti nestvarnih 150 miliona eura u takmičenje i to je svakako primamljiva odluka za čelnike Eurolige.

Sastanak predstavnika Eurolige, Emirata i klubova organizatora takmičenja trebao bi se održati uskoro i bit će jasnije kakav je plan oko ulaska Dubaija u Euroligu.

Kompletna situacija se nikako ne sviđa legendarnom španskom košarkašu, a sada predsjedniku FIBA Europe Jorge Garbajosi.

Oglasi

"Ne vidim kako se bilo kakav dogovor može desiti. Ne sviđa mi se uopšte činjenica da tim s drugog kontinenta igra naše takmičenje. Ovo je Euroliga i zaista nema nikakvog smisla", rekao je Garbajosa i nastavlja:

"Ako se na kraju desi takva situacija, vidjet ćemo kako će daleka putovanja utjecati na igrače i klubove. Iskreno, ne želim se miješati previše jer ne znam kakav je prijedlog i ponuđen ugovor. Ali, ponovit ću i otvoreno reći. Ne sviđa mi se ovo nikako."

"Ime takmičenja je Euroliga. Ako dovedemo ekipe s Bliskog istoka ili Azije, to je onda potpuno druga priča. Ne želim u začetku biti protiv, ali ne može mi se sviđati nešto tako."

"Pitanje je šta će to značiti za evropsku košarku? Hoće li jedan tim morati istupiti iz takmičenja ili će Euroliga imati 19 klubova? Zato ne želim puno na tu temu."

Oglasi

Na kraju je Garbajosa dodao ono što misli većina ljubitelja košarke.

"Dozvolite mi da u svoje ime kažem da ovo zaista nema nikakvog smisla", zaključio je Guardiola.

Pulius Motiejunas: "Nemoguće je sve učiniti sretnim"

Izvršni direktor Eurolige Pulius Motiejunas nedavno je govorio na temu ulaska Dubaija u takmičenje. Ceh bi mogao platiti jedan srpski klub - KK Crvena zvezda i KK Partizan.

"Nemoguće je svakoga učiniti sretnim. Jedan aspekt su klubovii koji trenutno igraju, njihovi navijači i rivalitet, ali moramo imati finansijski stabilne klubove", rekao je Motiejunas i dodaje:

"Moramo sagledati sve brojke i gledati prema novim tržištima koja se razvijaju. Beograd je jedno od najboljih mjesta, ali nemoguće je dovesti košarku na sva najbolja mjesta", istakao je on.

U Srbiji se plaše da ove riječi znače da jedan od beogradskih klubova neće igrati Euroligu naredne sezone usprkos činjenici da uvijek imaju pune dvorane.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Strah je itekako zavladao među velikim rivalima, a ove godine bi titula ABA lige mogla značiti više nego ikad jer će šampion barem još naredne sezone imati mjesto u Euroligi.

Za budućnost se još ništa ne zna. Čekaju se famozni sastanci i odluka Eurolige o Dubaiju i nakon toga će mnogo toga biti jasno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi