Niko u Beogradu neće spavati: Sve je puklo, ne sluti na dobro i povratka u normalnost više nema
Foto - Pexels

Katastrofalne vijesti

Niko u Beogradu neće spavati: Sve je puklo, ne sluti na dobro i povratka u normalnost više nema

Midhat Šljivak

Veliki beogradski rivali KK Partizan i KK Crvena zvezda mogli bi ostati bez mjesta u Euroligi od sezone 2024/2025. Razlog je ulazak ekipe iz Dubaija u elitno košarkaško takmičenje u poslu vrijednom 150 miliona eura.

Čelni ljudi Eurolige, te pregovarački tim sačinjen od predstavnika nekoliko timova, održali su razgovore s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata oko ulaska Dubaija u elitno evropsko košarkaško takmičenje.

Emirati su spremni kupiti mjesto za Dubai od naredne sezone i neće štediti novac. Spremni su u takmičenje uložiti nestvarnih 150 miliona eura.

Izvršni direktor Eurolige Pulius Motiejunas govorio je na ovu temu. U Srbiji se plaše da će KK Partizan i KK Crvena zvezda ostati bez mjesta u eliti i sve vodi ka tome da će navijači ovih klubova spektakle raditi negdje drugo.

"Moramo imati održive klubove. Nemoguće je svakoga učiniti sretnim. Jedan aspekt su klubovi koji trenutno igraju, njihovi navijači i rivalitet. Moraju biti održivi", rekao je Moteijunas i aludirao je da će klubovi s finansijskim problemima vjerovatno ostati bez mjesta, a tu su Partizan i Zvezda u problemu.

Oglasi

ABA liga će naredne godine sigurno imati mjesto u Euroligi. Nakon toga ništa nije poznato.

"Moramo sagledati sve brojke i gledati prema novim tržištima koja se razvijaju. Beograd je jedno od najboljih mjesta, ali nemoguće je dovesti košarku na sva najbolja mjesta", poručio je Litvanac u razgovoru za Basket News.

Februar ključan za pregovore

Prva faza pregovora između klubova i predstavnika Emirata je okončana. Svima se dopalo ono što su čuli jer su cifre ogromne.

Konačna odluka ostavljena je za februar. Na sastanku kojem će prisustvovati 13 klubova vlasnika Eurolige bit će donesena konačna odluka.

Oglasi

Španski list Mundo Deportivo navodi da je stvar gotovo sigurno usvojena. Dubai nudi prihode od 150 miliona eura za šest godina i to bi napunilo kasu Eurolige, ali i svih klubova.

13 klubova koji su vlasnici Eurolige (Barcelona, Real Madrid, Olympiakos, Panathinaikos, Baskonia, Anadolu Efes, Fenerbahce, Maccabi Tel Aviv, Zalgiris, CSKA Moskva, Armani, Bayern i Asvel), dobili bi po milion eura svake godine i to im je itekako privlačno.

Dubai će s druge strane dobiti tim u Euroligi. Vjerovatno će biti ispunjen istinskim zvijezdama, a traži se način po kojem bi Dubai dobio određene događaje kako bi im se ispunio zahtjev za održavanjem nekog takmičenja poput Final Foura.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Ono što je bitno je činjenica da će Dubai imati limitirane cifre za dovođenje igrača. Oni mogu potpisati bilo koga na svijetu i ne bi bilo smisla da se s takvim fondom novca takmiče s drugima.

Svijet sporta kreće u još jednu novu fazu. Promjene stižu i u košarku i veliki ceh bi mogli platiti Crvena zvezda i Partizan.

Top Komentari

limvotemirvah
Kakav naslov, ja mislio neka kataklizma u Be*gradu.
6 0
Pegamber
Ja mislio Vucic proglasio rat Kosovu od naslova
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi