Šta košarkašima treba za plasman na Mundobasket? Jedna utakmica može biti pravi spektakl!
FOTO: T. Hebib

Tri kola do kraja kvalifikacija

Šta košarkašima treba za plasman na Mundobasket? Jedna utakmica može biti pravi spektakl!

H. Zilić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila veoma važan trijumf protiv Mađarske u devetom kolu kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine. Iako smo igrali bez šest standardnih reprezentativaca, izabranici Adisa Bećiragića odigrali su sjajnu utakmicu i slavili rezultatom 83:78. Ovo je trijumf koji nas ostavlja u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali tri kola prije kraja u igri je dosta matematike.

Dakle, naša selekcija je sada na četvrtom mjestu u grupi s omjerom 5-4. Na ruku nam nije išao trijumf Crne Gore u devetom kolu u kojem su u gostima savladali Češku rezultatom 56:65.

# TIM OMJER BODOVI
1. Francuska 7-2 16
2. Litvanija 7-2 16
3. Crna Gora 6-3 15
4. Bosna i Hercegovina 5-4 14
5. Mađarska 4-5 13
6. Češka 3-6 12

Već naredno treće kolo koje se igra 14. novembra može dati mnoge odgovore. Naši momci gostuju favorizovanoj Francuskoj i ako ne kreiramo senzaciju, sve oči bit će usmjerene prema Crnoj Gori. Crnogorci dočekuju Litvaniju i tu se nadamo trijumfu Litvanaca koji bi nas ostavio u igri za plasman na Mundobasket bez obzira na rezultat u Francuskoj.

Da malo bolje približimo sliku. Trijumf Litvanije u Crnoj Gori i Francuske protiv naše selekcije potvrđuju plasman Francuza i Litvanaca na Svjetsko prvenstvo. Imat će dva kola prije osam trijumfa i niko ih ne može ugroziti.

Ako Crna Gora dobije Litvaniju, a mi izgubimo od Francuske, Crnogorci idu za 7-3, mi ostajemo na 5-5 i onda nam u posljednja dva kola treba trijumf u gostima protiv Mađarske i poraz Crne Gore na domaćem terenu od podmlađene Češke bez Satoranskog i Veselog što nije baš realno za očekivati i na kraju nam na domaćem terenu treba trijumf od 20 poena razlike protiv Crne Gore. Prvo čekamo Crnogorce, zatim idemo u goste Mađarima.

U slučaju da Litvanija dobije Crnu Goru, mi izgubimo od Francuske, onda nam treba trijumfa protiv Mađarske i domaća pobjeda protiv Crne Gore sa više od 20 poena razlike, u slučaju da Crnogorci izgube tri meča do kraja kvalifikacija, nama dvije pobjede u tri utakmice donose treće mjesto i plasman dalje.

Oglasi

Da se dotaknemo u eventualnog iznenađenja naše selekcije u Francuskoj. U tom slučaju, opet nas dva trijumfa vode na Eurobasket, čak bi u toj igri možda bio i dovoljan i jedan trijumf u posljednja dva kola.

Ipak, "najeralnija" šansa je da Litvanija dobije Crnu Goru, da mi dobijemo u gostima Mađarsku i da u 11. kolu tražimo trijumf od 20 poena razlike na domaćem terenu protiv Crne Gore jer smo meč u Podgorici izgubili rezultatom 88:69.

RASPORED DO KRAJA KVALIFIKACIJA:
Mađarska - Češka 
Crna Gora - Litvanija
Francuska - BiH
BiH - Crna Gora
Litvanija - Mađarska
Češka - Francuska
Crna Gora - Češka
Francuska - Litvanija
Mađarska - BiH

Našoj selekciji ne ide na ruku ni međusobni duel jer smo slabiji od Litvanije, Crne Gore, a ako izgubimo i od Francuske onda ćemo u svakoj mini tabeli u slučaju istog omjera imati slabiji međusobni učinak.

Vrlo bitno je da ostanemo i četvrtoplasirani radi što lakšeg žrijeba u narednim kvalifikacijama za Eurobasket 2025. godine.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Dakle, šansa postoji, ako Litvanija slavi u Crnoj Gori odlučlujemo samo o sebi, ako dobiju Crnogorci treba nam dobro čudo. U slučaju senzacije u Francuskoj, grupa se totalno komplikuje.

Posljednji prozor (11. i 12. kolo) kvalifikacija igra se u februaru 2023. godine, a datumi i termini još nisu ozvaničeni.

Top Komentari

Zaštita Identiteta
Ne treba nam 20 već preko 17 (ili 18 zavisno od ukupnog broja poena u meču). A nije nemoguće, al mi (izuzev Bugara) s toliko razlike nismo uzeli nikog preko 5 godina.
3 0
BiH_Suomi
Nema od toga nista, nadat se navijat cemo aBd. Ali cim neka matematika mi smo donji !
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi