Luka Dončić će zaigrati za drugu reprezentaciju sa Ex-Yu prostora? "Može, ako..."

Sjajni Slovenac

Luka Dončić će zaigrati za drugu reprezentaciju sa Ex-Yu prostora? "Može, ako..."

A. Čaušević

Luka Dončić, član Dallas Mavericska je sigurno jedan od najboljih košarkaša današnjice i neko ko se odaziva reprezentativnim pozivima kada je to god moguće.

Zanimljivu reportažu o Dončićevoj porodici prije nekoliko dana je uradila jedna kosovska televizija uz pitanje da li sjajni Slovenac može zaigrati za Kosovo.

Lukin otac Saša je po nacionalnosti Srbin, a sa očeve strane Dončićeva porodica vodi porijeklo sa Kosova. Brat njegovog djeda i danas živi u najmlađoj državi nastalom raspodom Jugoslavije.

"Prije više od četiri decenije moj brat iz Srbobrana otišao je u Sloveniju. Poznato je da ima sina Sašu, a od Saše je dobio unuka Luku. Luka je naš ponos, ne hvalimo se puno da nam je bliži rod, ali zato ga uživamo gledati kako igra košarku", kaže Stojan, brat Lukinog djeda.

Kosovari su pitali Stojana da li bi Luka želio igrati za reprezentaciju Kosova, s obzirom na to da vodi porijeklo iz te zemlje.

“Da, oni koji znaju da mi je unuk, stalno me pitaju bi li Luka ikada mogao igrati za Kosovo. Kažem im - nikad, možda jednom, ali samo pod uvjetom da Kosovo postane Amerika."

Oglasi

"Pa Luka ne igra za Srbiju nego za Sloveniju, zašto bi onda igrao za Kosovo?", zapitao se Stojan.

"Luka bi volio doći ovdje na Kosovo. Ali postoji zabrana njegovog kluba da to učini. Čujemo se stalno, budite sigurni da neću umrijeti dok ne vidim svog unuka Luku kako puca na koš ovdje u našem dvorištu na Kosovu", naglasio je brat djeda velike NBA zvijezde.

Dončić već godinama igra za reprezetnaciju Slovenije i postao je istinski heroj svoje zemlje, a 2017. godine je postao i prvak Evrope sa svojom selekcijom. 

Oduševio je javnost kada je igrao kvalifikacije za Olimpijske igre, a poslije toga je stigao i do polufinala turnira u Tokiju. Što dovoljno govori koliko silno voli igrati za Sloveniju.

Ove sezone igra najbolju košarku u životu, u prosjeku u dresu Mavsa bilježi u prosjeku 33 poena po meču. U dosadašnjem dijelu sezone ostvario je 10 triple-double učinaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi