"Ne bih nikad angažovao stranca u reprezentaciji, radije bih šansu dao našoj djeci"
Otkrio je Kovačević zašto u reprezentaciji ne gledamo Josha Adamsa i Scottieja Wilbekina

Direktor KSBiH Siniša Kovačević za SportSport.ba

"Ne bih nikad angažovao stranca u reprezentaciji, radije bih šansu dao našoj djeci" · Intervju

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo završava utakmicama protiv Francuske i Belgije.

Jedna pobjeda vodi izabranike Duška Vujoševića u drugi krug, a do plasmana dalje možemo i ako Rusi pobijede Belgijance.

Selektor Vujošević se suočava sa ogromnim problemima u sastavljanju ekipe. Otkaza je mnogo, a direktor našeg nacionalnog tima Siniša Kovačević u razgovoru za SportSport.ba ističe kako će dodatnih poziva vjerovatno biti.

"Povrijeđenih igrača ima. Na okupljanju ljekarski tim će pregledati sve koji se žale na povrede, nakon čega ćemo odlučiti mogu li se eventualno uključiti u rad pred utakmice. Andrija Stipanović i Milan Milošević su pod upitnikom, Emir Sulejmanović neće igrati, ali nije samo to problem. Neki igrači su poprilično istrošeni, nekima sezona još traje, a mi imamo izuzetno skroman fond igrača i kada nam se desi povreda teško možemo nadoknaditi gubitak igrača, posebno ovih iskusnijih. Elmedin Kikanović će, recimo, propustiti dobar dio okupljanja jer sezona u Francuskoj još traje i na njega vjerovatno na pripremnim utakmicama protiv Hrvatske nećemo računati", rekao je na početku razgovora za SportSport.ba direktor reprezentacije Siniša Kovačević.

Naša selekcija je trebala dobiti i novog naturalizovanog igrača, ali je Josh Adams zbog problema sa papirima otpao sa spiska. Kovačević ističe kako je Amerikanac jednostavno izgubio interes.

"Njemu je menadžer obećao da će mu naći NBA angažman i odjednom se interes za dres BiH izgubio. Mi smo pokušali sve završiti, ali treba znati da je svim strancima samo dobijanje pasoša bitno, jer tako postaju "domaći" igrači u Evropi. Što se mene tiče ja ne bih nikad doveo stranca u reprezentaciju. Radije bih šansu dao našoj djeci, bez obzira na kvalitet. Međutim, činjenica je da nemamo širok fond igrača i da moramo tražiti dodatna rješenja. Njima je bitan samo pasoš, čim ga dobiju, izgube interes za reprezentaciju, a mi nemamo novca da bismo doveli neko veliko ime kao što to pojedine reprezentacije".

Upravo je novac razlog zbog kojeg ni Scottieja Wilbekina nećemo gledati u dresu reprezentacije BiH, a on je odabrao Tursku.

"Ja sam lično sa Wilbekinom rješavao papire u Sarajevu. On je bio tu, ali nam je odmah rekao da postoji interes i reprezentacije Turske. On i njegov menadžer su došli samo kako bi digli cijenu. Mi da smo imali novca, Wilbekin bi igrao za BiH, ali ga nemamo. Otišao je za novcem, a ja znam i tačno o kojoj cifri se radi. Ne bih je želio otkrivati, jer nisam vidio svojim očima, ogroman novac je dobio".

Selektoru Vujoševiću su teško pali otkazi i brojne povrede.

"Njemu je jako teško. Nama je od svih reprezentacija u regionu najmanji fond igrača. Vjerovatno će biti nekih dodatnih poziva sa njegove strane, posebno ako neki igrači ne budu u mogućnosti da odigraju meč. Imamo velike probleme u sastavljanu ekipe, ali pokušaćemo da sve riješimo na najbolji mogući način. Igrači su umorni, istrošeni nakon napornih sezona, a mi sa malim fondom igrača teško možemo naći adekvatnu zamjenu, posebno za iskusne igrače".

Okupljanje reprezentacije pred sljedeće dvije utakmice zakazano je za 14. juni u Sarajevu, a zatim naš tim putuje u Opatiju, gdje ćemo odigrati dvije prijateljske utakmice sa Hrvatskom.

"Mi smo gosti Hrvatskoj u Opatiji. Bićemo tamo osam dana i odigraćemo dvije pripremne utakmice. Oni su nam platili pet dana boravka, dok smo mi uspjeli preko nekih sponzora da platimo još tri dana. To će nam dobro doći pred ove utakmice gdje ćemo tražiti tu jednu pobjedu koja nas vodi u drugi krug".

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Pokušao je KSBiH angažovati i centra Crvene zvezde Stefana Jankovića. Ipak, on ne želi nastupati za selekciju BiH.

"Mi svakako želimo dovesti svakog igrača koji može pomoći reprezentaciji. Jankovića smo kontaktirali, kako Savez, tako i selektor Vujošević. Međutim, on nema želju da nastupa za reprezentaciju BiH. Da li čeka poziv Srbije ili je nešto drugo u pitanju, ja ne znam, ali on je odbio poziv i ta tema je za nas završena priča".

Mečevi protiv Francuske (29. juni) i Belgije (2. juli) od velike su važnosti za naš tim. Jedna pobjeda nas vodi u drugi krug.

"Ja bih iskreno volio da pobjedom ostvarimo plasman dalje. Iako su obje selekcije zaista izuzetno jake, mi želimo pobijediti i osigurati nastavak kvalifikacija. Iako bi nam na ruku išla i pobjeda Rusije u Belgiji, nama je cilj da mi sve riješimo jednim trijumfom. Biće teško, Francuska je strašna reprezentacija, ali i Belgija je itekako dobar tim. Mi vjerujemo u barem jednu pobjedu", rekao je za SportSport.ba Siniša Kovačević.

Top Komentari

Jadnimi
Demagog, loše radi posao kojega se prihvatio, a onda mlati prazbnu slamu
11 5
Kettenhund
Najgori sljam je skupljen oko sporta ovdje. Nehljebovici, lijenstine koje u zivotu nista ne znaju da rade, najneproduktivniji clanovi drustva, paraziti... Skupe se tako oko jednog kluba, oko reprezentacije, i krijuci se iza boja kluba pribavljaju vlastitu korist i nista drugo. Nebitno koji spor, nebitno koji klub, sve je to cisto isisavanje novca iz drustva i pretakanje u vlastite kase ovih parazita. A radi se o ogromnim kolicinama, sve to bi se moglo upotrijebiti u napredak drustva. Koliko novca ode na fudbal, na premijer ligu, na prve lige oba entiteta, druge, trece, sedme, jug, sjever, klinac, palac... Tako kosarka, rukomet, odbojka, tenis, musku, zenski, bocanje... Milioni! Sve to treba da finansira opstina, da daju pare za sve ovo, kanton, odnosno novac ide od nas koji radimo, od nasih poreza. I sta na kraju ima drustvo od toga? Sto neki Kakanj osvoji neku ligu, neki Bratunac, Bugojno...? Cemu? Svake godine isto, iznova... Kuda to vodi? Sta je svrha? A da se recimo ukinu svi sportovi, na pet godina. Novac koji se izdvaja za to, napravite univerzitet, dovedete profesore sa Sorbone, sa prestiznih univerziteta, za ovaj novac ce sigurno pristati. I izvedete generaciju skolovanih, sposobnih clanova drustva, koji nesto mogu donijeti, pokrenuti... Ali ne... Ako je skolovan, pametan, ili ce da pobjegne odavde, ili da se pobuni... Takvim je tesko upravljati. Daj hljeba i igara, i nema problema.
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi