Crnogorski div spreman za historiju: 7. jula Crna Gora bi mogla slaviti, a on postati heroj nacije
Centar Chicago Bullsa ima velike ambicije (Foto: EPA)

Nikola Vučević spreman za Rigu

Crnogorski div spreman za historiju: 7. jula Crna Gora bi mogla slaviti, a on postati heroj nacije

Midhat Šljivak

Košarkaška reprezentacija Crne Gore sutra putuje u Rigu gdje se naredne sedmice igra kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre.

Crna Gora predvođena NBA zvijezdom Nikolom Vučevićem imat će jako dobru šansu da se plasira na Olimpijske igre u Pariz. Iako podmlađen, tim Boška Radovića iz sjene vreba iznenađenje na turniru u Latviji.

Protivnici u grupnoj fazi su Brazil i Kamerun, dvije selekcije prolaze u polufinale ukrštajući se s grupom gdje su domaćin Latvija, Gruzija i Filipini.

Samo pobjednik turnira ide u Pariz gdje će u grupu s Francuskom, aktuelnim prvakom svijeta Njemačkom i Japanom. Nikola Vučević predvodi tim i želja je plasman na Olimpijske igre.

"U reprezentaciji sam 13 godina i po prvi put imamo priliku da se plasiramo na Olimpijske igre. Idemo u Rigu sa željom da to napravimo", rekao je Vučević i dodaje:

"Maksimalno koncentrisano moramo ući u mečeve s Brazilom i Kamerunom. Cilj je da prođemo grupu, a kasnije su utakmice na jedan meč i nikad se ne zna."

Oglasi

Latvija i Brazil su najveći favoriti turnira. Ipak, Vučević smatra da je to što Crna Gora nema nikakvog pritiska veliki plus za njih.

"Svi smo motivisani, imamo dobru energiju i atmosferu. Nemamo pritiska da moramo osvojiti turnir, ali vjerujem da možemo. Idemo uživati i boriti se. Ovo je jedinstvena prilika i san svakog sportiste."

"Za nas bi bio nevjerovatan uspjeh da se nađemo u Parizu. Svjesni smo toga, velika stvar je u pitanju i moramo pristupiti ozbiljno", poručio je centar Chicago Bullsa.

Crna Gora je pred put u Rigu odigrala dvije pripremne utakmice. Savladana je selekcija Bahama s nekoliko NBA zvijezda u svom timu rezultatom 93:80, a od Grčke je doživljen težak poraz 86:57.

Oglasi

Treba napomenuti da zbog povreda dres Crne Gore ovog ljeta ne nose neki od najboljih košarkaša. Radović ne može računati na Bojana Dubljevića, Nikolu Ivanovića, Vladimira Mihailovića, Fedora Žugića, Jovana Kljajića i Marka Todorovića.

"Nedostaju nam iskusni igrači, ali ovo je prilika za mlaže da iskoriste šansu i da pokaže šta mogu. Sigurno su dodatno motivisani".

Na popisu igrača Crne Gore su sljedeći košarkaši: Kendrick Perry, Igor Drobnjak, Petar Popović, Luka Bogavac, Zoran Vučeljić, Jonah Radebaugh, Dino Radončić, Andrija Slavković, Emir Hadžibegović, Aleksa Ilić, Aleksa Baćović, Marko Simonović, Filip Anđušić i Nikola Vučević.

Turnir u Latviji igra se od 2. do 7. jula, a ako bi odveo ovaj roster na Olimpijske igre, Nikola bi definitivno postao heroj nacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi