Nove kritike na račun sudija: Da li je Antetokounmpo zaslužio 5. ličnu?

"Giannis nije dobio poštovanje koje zaslužuje"

Nove kritike na račun sudija: Da li je Antetokounmpo zaslužio 5. ličnu?

Najbolje svjetske košarkaške sudije nisu u Kini. Arbitri koji dijele pravdu na Mundobasketu već su nerbojeno puta bili na meti kritika, često zasluženo.

Bez kritika i dovođenja u sumnju njihovih odluka nije moglo ni danas.

Reprezentacija Grčke je danas sa sa 84:77 savladala Češku, ali Grcima pobjeda ovom razlikom nije bila dovoljna za plasman u četvrtfinale. Grčkoj je bilo potrebno +12 nakon 40 minuta igre kako bi otišla u narednu fazu, pa je sa +7 tamo poslala Češku.

Međutim, nije prošlo bez kontroverzi. Grci, a posebno selektor Thanasis Skourtopoulos, su imali šta reći na suđenje.

Posebno se to odnosilo na odluku da se najboljem igraču Grčke Giannisu Antetokounmpou u 5 i pol minuta do kraja meča (priv vodstvu Grka od 67:57) dosudi peta lična greška zbog faula u napadu i pošalje ga se "pod tuš".

Da Giannis kojim slučajem nije tada isključen, Grci bi vjerovatno imali puno više šansi da dođu do pobjede od najmanje 12 poena razlike.

"Giannis je došao da nam pomogne, daje sve od sebe na terenu svakog dana i to ne samo tokom utakmica. Međutim, nije dobio poštovanje koje zaslužuje, naravno. Ovdje govorim o dva faula u napadu koja su mu dosuđena, o njegovoj trećoj i petoj ličnoj greški. Takvi faulovi se ne sviraju ovakvim igračima", izjavio je Skourtopoulos.

I zaista situacije je više nego sunjiva. Odbrambeni igrač, u osovom slučaju centar Češke Balvin, bi morao čvrsto stajati na parketu sa obje noge da bi se dosudio faul igraču koji je u napadu, a čini se da se on kretao. Također, kontakt Giannisa i Balvina se nije činio previše snažnim da bi se tek tako dosudio faul kojim je "Greek Freak" isključen s meča.

Kako je izgledala ova situacija možete pogledati OVDJE.

Selektor Grčke je imao još primjedi na suđenje.

"Mogu dati još bolji primjer, Nicka Calathesa. Igrao je 37 minuta, imao je loptu u rukama cijelo vrijeme, a nad njim je dosuđen jedann jedini faul. Neka mi neko to objasni... Stalno je u driblingu, gurnuli su ga dva puta kada jeišao u porodor, a niko nije reagovao. Ista stvar je s Giannisom, mogli bismo napraviti video sa više od 25 situacija u kojima se vidi da ga zaustavljaju rukama", istakao je Skourtopoulos.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Skourtopoulos je, međutim, čestitao Češkoj na velikom uspjehu i zasluženom plasmanu u četvrtfinale, ali se i izvinio grčkim navijačima.

"Čestitam reprezentaciji Češke, zaslužili su plasman u četvrtfinale. Igrali su dobro tokom turnira i želim im sve najbolje... Želim čestitati i svojim igračima. Žao mi je što smo razočarali navijače u Grčkoj i prijatelje koji su došli da nas podrže. Uradili smo najbolje što smo mogli...", poručio je selektor Grčke.

Top Komentari

Shojich07
Znači ipak je bio faul, kakve ima veze tko je napravio faul? Ovo je van svake pameti, LeBron šeta dok pravi "dvokorak", Harden skakuće dok pravi doskok...... Sve se treba tolerisati zato što je to "netko".
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi