Oteto - prokleto
Fuzija KK Bosna i KK Royal pokazala se kao pogubna za oba tima obzirom da se uprava niželigaša nije u stanju nositi sa težinom i snagom imena koje su preuzeli.

Može li se još išta icjediti iz imena i grba KK Bosna?

Oteto - prokleto

E. Haračić

Želeći pticama postaviti kralja, Zeus im dade rok kada će sve doći pred njega, a on će najljepšu od njih proglasiti kraljem. Čavka, dobro znajući koliko je ružna, ode i skupi perje koje drugim pticama bijaše otpalo, pa ga stavi na sebe i čvrsto zalijepi. Tako se dogodi da je zbog toga postala divnija od ostalih.

Međutim, stiže i dogovoreni dan pa sve ptice odoše k Zeusu. Kada im Zeus htjede čavku postaviti za kralja zbog njezine naočite vanjštine, razljute se ptice i svaka joj oduzme svoje pero. Tako čavka opet postade čavka.

Kolaps bh. predstavnika na sporednom kolosjeku evropske košarke

Ezopova basna idealno je posljednje poglavlje u tragediji KK Bosna. Nekada slavno ime zlatnim slovima upisano u knjige evropske košarke danas haba klub koji iz dana u dan pokazuje da nema kapacitet za iskorak iz prosjeka vjerovatno najslabije košarkaške lige u Evropi.

Zaista, ne treba biti sentimentalan pa od KK Bosna Royal zbog anektiranog slavnog imena očekivati da će poharati Evropu i igrati utakmice protiv Real Madrida. Upravo to i jeste korijen problema sa kojim se Bosna Royal suočava danas. “Studente” koji nisu ni upisali fakultet, a kamoli dali uslov za završnu godinu, izgleda da je ponijelo ime i grb koji nose na dresu pa su nepromišljeno ušli u avanturu igranja na tri fronta u tempu koji ni daleko, daleko ozbiljniji klubovi ne mogu podnijeti. Daleka evropska gostovanja kod neatraktivnih protivnika za koje su čuli samo nazagriženiji košarkaški entuzijasti, a koji u svakom duelu deklasiraju bh. klub, regionalna liga ispodprosječnih, te horor domaćeg prvenstva bili su jednostavno previše i realno se ništa drugo nije moglo ni očekivati do potpunog raspada sistema.

Međutim, problem bh. predstavnika na sporednim kolosjecima evropske košarke ne treba tražiti u ovoj sezoni i katastrofalno pogrešnoj procjeni čelnika koji su zagrizli kolač veći od njihove glave.

Pravi problem Royala nastao je još 2014. godine kada su preko skandalozne skupštine uspjeli prigrabiti perje evropskog prvaka i njime se nakititi. Podsjetimo, tada je zahvaljujući rupi u statutu koja kaže da Skupštinu kluba imenuju svi osnivači, članovi, igrači i treneri, održan sastanak članova (u kojoj su pojedini treneri omladinskih kategorija predstavljali desetine djece koja treniraju u školi košarke) te je razvlašćena postojeća Skupština a postavljena nova koja je pod predsjedavanjem Enesa Terzića donijela odluku da se KK Bosna zamrzne, a ime i grb, kao i prostorije u kojima Bosna posluje ustupe Royalu na korištenje gdje će Royal od “viška zarade” servisirati milionski dug Bosne. Zvuči smiješno, koliko god žalosno bilo.

Iza svega je, kakve li ironije, stajala “želja da klub nastavi normalno funkcionisati”, u prevodu da se omogući isplaćivanje još bar nekoliko platica uposlenim, te neutaživa žeđ za samopromocijom ambicioznih pojedinaca. Da bi se cijeloj priči dalo na važnosti, Skupštinu su uveličali tadašnji predsjednik KSBiH Elmedin Konaković, sekretar Harun Mahmutović, a jedan od uvaženih govornika, veliki zagovornik “jedinog rješenja za spas Bosne” bio je i raniji direktor bh. reprezentacije Igor Stojanović. Skoro pa jednoglasno (uz agresivne ispade prema malobrojnim koji nisu odobravali ovakav poklon Royalu - potpisnika ovih redova) zamrznuta je KK Bosna, a učinjena je medvjeđa usluga KK Royalu koji se u budućnosti trebao nositi sa bremenom imena nekadašnjeg bivšeg prvaka Evrope.

Ja tebi vojvodo, a ti meni serdaru

Međutim, čavka ostaje čavka, bez obzira kakvu značku okačila na rever i kojim perjem se zakitila. Činjenica je da i 2014. (a i ranije) Bosni za povrat iz provalije nije trebao novi bankovni račun i ID broj, već sposobni ljudi, a takve kroz fuziju sa Royalom nije dobila. Kopirajući Zvezdu i FMP ambiciozni košarkaški radnici 2014. godine nisu shvatili da im nedostaje ključni faktor - ljudi koji znaju šta rade. Prelaskom iz upravnih, nadzornih ili izvršnih odbora Royala u iste takve u Bosni, nisu shvatili ne unaprjeđuju svoje kvalitete, već i dalje ostaju kapaciteti za prosječnost A-1 lige kojoj pripadaju i u koju će se neminovno vratiti.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

I za jedan i za drugi klub daleko bi bolje bilo da nisu ni ulazili u avanturu fuzije. Bilo je to očigledno i samo letimičnim pogledom na sastav Skupštine koja je o fuziji i donijela odluku, ali ipak je trebalo skoro četiri godine pa da se dođe do zida nakon kojeg nema dalje. Royalu bi bilo bolje da je nastavio svoj put u nižim razredima bh. košarke te bi možda uprave kluba kroz taj put izgradile i sebe i klub. S druge strane, mrtve treba ostaviti na miru, pa i Bosni dozvolimo da počiva.

Dajte, ljudi, da se više ne brukamo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi