Balkanski mentalitet je čudo: Pešić je uzeo flomaster i napisao ovu poruku na tabli u svlačionici

Moto košarkaša Srbije

Balkanski mentalitet je čudo: Pešić je uzeo flomaster i napisao ovu poruku na tabli u svlačionici

Edmir Škorić

Srbija je danas pobijedila Litvaniju sa 87:68 i tako se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva u košarci.

Srbija je odigrala još jedna kvalitetan meč na Mundobasketu i zasluženo ostvarila novu pobjedu, pa sada čeka rivala u polufinalu, a to će biti pobjednik sutrašnjeg duela Slovenija - Kanada koji se igra od 14 sati i 40 minuta.

"A sada o košarci malo. Prije svega čestitam mojoj ekipi. Sjajna pobjeda, važna. Sjajna utakmica protiv nas, naročito protiv velikog tima kakva je Litvanija. Gajim veliko poštovanje prema Litvaniji. Odigrali su sjajan turnir. Ne samo jer su pobijedili na prošloj utakmici protiv SAD. Bilo je teško pripremiti utakmicu. Pronaći energiju i koncentraciju u odbrani. Ako igrate u Evroligi ili nacionalno prvenstvo onda imate dva, tri dana da se oporavite. Ali, ako igrate svaka dva dana onda je veoma teško", počeo je Pešić danas na press konferenciji, pa je dodao:

"Uz sve to, motivacija. Od prvog dana naš moto je bio – svi za jednog, jedan za sve. U teškim situacijama ne igrate kako želite da igrate, već kako morate. Ako hoćete da analizirate tim, onda vidite kako tim igra u teškim situacijama. U odbrani možete da vidite sve. Kako smo zaustavili njihovu unutrašnju igru i Valančijunasa. Ako zaustavite šut za tri, to je njihov kvalitet. Primili smo pet trojki u prvoj četvrtini".

"Takođe smo pokušali da kontrolišemo ofanzivni skok. Oni u prosjeku imaju 13. U prvom poluvremenu su imali šest ofanzivnih skokova, u nastavku dva. Srećni smo sa ovom pobjedom, ali smo na turniru i moramo da se spremamo za dalje. Sutra ćemo imati slobodan dan. Od starta dana ćemo imati jedan dan oporavka. To je veoma važno za nas. Imali smo mnogo problema na ovom turniru sa igračima i sve ovo što se desilo sa Simanićem. Morali smo da pređemo kroz sve te situacije", rekao je Pešić.

Oglasi

FIBA je objavila i snimak iz svlačionice kada Pešić na tabli ispisuje poruku: "Svi za jednog, jedan za sve", što je okarakterisao motom svog tima.

Pešić je imao emotivnu reakciju na kraju meča zbog Boriše Simanića kojem su morali da odstrane bubreg i za njega je turnir ranije završen.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

"Ja bio emotivan? Ja sam uvijek emotivan. Kako bih mogao da funkcionišem? Naravno da sam emotivan, dolazim sa prostora gdje... To nam je imidž na neki način. Ja više slavim način kako smo došli i kako igrači pokazuju reakciju. To je cilj svakog trenera i ako to postigne... Znate kako treba to sad ponoviti. To je izazov za sve nas", dodao je.

Podsjetimo da je u drugom današnjem četvrtfinalu SAD razbile Italiju, pa će NBA zvijezde u polufinalu igrati proti Njemačke ili Latvije.