Selektor Srbije bijesan: Igrači moraju naučiti kako se igra za reprezentaciju, svaki meč kao zadnji!

Srbija poražena od Belgije

Selektor Srbije bijesan: Igrači moraju naučiti kako se igra za reprezentaciju, svaki meč kao zadnji!

E. Ganibegović

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je jučer u 2. kolu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo od selekcije Belgije rezultatom 73:69.

Selekcija Svetislava Pešića je u Monsu igrala košarku 30 minuta, ali je zatim u posljednjoj dionici "nestala sa parketa" i poklonila pobjedu Belgijancima.

Belgija u posljednjoj dionici pravi seriju od 10:0 i prelazi u vodstvo, te na kraju u uzbudljivoj završnici dolazi do pobjede.

Selektor Srbije Svetislav Pešić čestitao je domaćinu na pobjedi, te istakao da su Orlovi sami krivi za poraz.

"Prvo bih htio čestitati reprezentaciji Belgije i treneru Đerđi. Zaslužili su pobjedu. Djelovalo je da smo imali kontrolu, ali napravili smo desetak grešaka i vratili protivnika u igru. Iz tih grešaka su dolazili do lakih poena i podizali samopouzdanje. Znali smo i prije početka treće četvrtine da će Belgija biti agresivnija, da će igrati sa više fokusa. Počeli smo treći kvartal sa 0:9, bez prave organizacije u napadu i tako podizali samopouzdanje rivalu. Prošlu utakmicu u kvalifikacijama smo dobili, večeras smo izgubili. Ovo moramo da zapamtimo i iz ovog poraza izvučemo pouke", rekao je Pešić nakon utakmice i dodao:

"Mnogim igračima je ovo prvi put da su u reprezentaciji i moraju da nauče kako se igra u državnom timu, u nešto drugačijem sistemu u kojem je svaka utakmica kao posljednja. Moramo bolje da kontrolišemo napad, loptu, jer kao što vidimo u kvalifikacijama, svaka utakmica je jako teška. Za mene je važno da poslije ove dvije utakmice imam bolju sliku o našem timu. Prvi put sam sa ovim momcima, jako su talentovani, pokazali su da imaju pravi stav, borili se za zemlju i saigrače i to je osnova koja nam je potrebna u budućnosti."

Srbija je nakon dva kola drugoplasirana u grupi A kvalifikacija za Mundobasket iza Belgije, a ispred Latvije i Slovačke koje tek danas treba da odigraju svoj meč od 18 sati.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

U prvom kolu je, podsjetimo, Srbija teškom mukom sa 101:100 savladala Latviju.

Naredni reprezentativni ciklus zakazan je za kraj februara, a Srbija će 25. i 28. u mjesecu odigrati dvomeč s reprezentacijom Slovačke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi