Srbija održala školu košarke Litvancima, deklasirala ih i prošla u polufinale Mundobasketa!

Fantastičan okršaj pripao našim susjedima

Srbija održala školu košarke Litvancima, deklasirala ih i prošla u polufinale Mundobasketa!

Endin Čaušević

Košarkaši Srbije danas su u fantastičnoj utakmici očitali košarkašku lekciju ekipi Litvanije koju su deklasirali sa 87:68, te su se zasluženo plasirali u polufinale Svjetskog prvenstva.

Litvanci su furiozno otvorili utakmicu i u prvih pet minuta su pogodili čak četiri trojke iz isto toliko pokušaja, no Srbija je sjajnom igrom u napadu uspjela da zadrži priključak, a posebno je raspoložen bio Bogan Bogdanović.

Prva dionica pripala je Litvancima sa 25:24 iako su imali ubjedljiviju prednost. No, kada je stao šut igrači Srbije su u odbrani igrali sjajno, a Avramović je bio noćna mora za Litvance sa nekoliko ukradenih lopti.

Početkom druge četvrtine Srbija dolazi do potpunog preokreta. Litvanija nije imala odgovor za sjajnu igru Srbije u napadu i njihov pik, a to su Srbi maksimalno koristili.

Stao je i šut za tri poena za Litvance, a Srbija je to kažnjavala u svakom napadu. Publika u dvorani je eksplodirala kada je Bogdanović tri minute prije kraja pogodio sjajnu trojku za vodstvo od 41:33 i krunisao odličnu igru svog tima.

Oglasi

Litvanci su se vratili na 44:38, ali je onda ponovo sjajni Bogdanović napravio čudo. U zadnjim sekundama pogodio je ponovo trojku za 11 poena prednosti, te se na poluvrijeme otišlo kod rezultata 49:38.

Ipak, Litvanija ponovo bolje otvara četvrtinu, prave seriju od 5:0, ali sjajni Jović trojkama je čuvao prednost Srbije koja je nakon tri minute igre u nastavku bila 55:47. No, Srbija ide ponovo na 62:48 i daje do znanja Litvancima koliko silno želi do polufinala Mundobasketa.

Kada bi Litvanci pogodili trojku i koliko-toliko se pokušali vratiti Srbi bi ih ponovo bacili na koljena. Sjajna igra Jovića i trojke za pamćenje odvele su Srbiju tri minute prije kraja treće dionice na čak 16 poena razlike jer su vodili sa 67:51.

Do kraja treće četvrtine Srbija je nastavila s fantastičnom igrom u odbrani jer je svaka organizacija napada za Litvance bila poput noćne more. Svaki promašaj Srbi su kažnjavali, a nakon treće dionice rezultat je bio 73:55 za danas fantastičnu ekipu Srbije.

Oglasi

[twitter]https://twitter.com/JohnJablonka_/status/1699003498266800431[/twitter]

Totalno indisponirali Litvanci su trojkama pokušali da se vrate, ali im je šut nakon furioznog starta totalno stao. S druge strane Srbija je i u posljednjoj dionici nastavila sa sjajnom igrom i došla je do 20 poena razlike na startu četvrte četvrtine (75:55).

U nastavku smo vidjeli dosta promašaja s obje strane, no u ekipi Srbije se zbog toga previše nisu brinuli jer su imali 21 poen prednosti.

Krila Litvanije u potpunosti je na kraju slomio Filip Petrušev sa dvije sjajne trojke koje su Srbiju odvele na 25 poena prednosti (82:57) šest minuta prije kraja utakmice.

Srbija je do kraja utakmice uspjela da zadrži svoju prednost koju je Litvanija uspjela da malo smanji, ali kada je već sve bilo riješeno. Srbi su Litvancima očitali pravu lekciju i na kraju se zasluženo plasirali u polufinale Svjetskog prvenstva.

Srbiju je do pobjede vodio Bogdanović sa 21 poenom, a njih čak 18 ubacio je u prvom poluvremeu. Petrušev je imao 17 poena, dok je Jović ubacio 11. Kod Litvanaca najbolji je bio Sedekerskis sa 14 poena.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Svjetsko prvenstvo, četvrtfinale:

Srbija - Litvanija 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13)

Top Komentari

epa
Ubili ih ko mraz papriku..
4 0
Zax
Kakva dominacija komsija kako razbijanje.Ljudi su jednostavno rodjeni za sport.Ja nemogu da vjerujem da su ovako talentirani za kosarku.Svaka cast
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi