Odluka FIBA-e zaprepastila Srbe i Nijemce pred finale Svjetskog prvenstva

Promijenili lopte za finalnu utakmicu

Odluka FIBA-e zaprepastila Srbe i Nijemce pred finale Svjetskog prvenstva

Eldar Ganibegović

Danas se završava Svjetsko prvenstvo u košarci, a FIBA je donijela odluku pred finalni meč koja je zaprepastila aktere finalne utakmice i zadala im dodatne glavobolje.

Za nešto manje od sat vremena, u 14:40 po centralnoevropskom vremenu, počinje finale Svjetskog prvenstva u košarci između Srbije i Njemačke.

Iznenađujući je to finalni par, s obzirom na to da je "pola svijeta" očekivalo da u finalu budu Kanada i SAD, koje su Srbi i Nijemci izbacili u polufinalu.

Dvije evropske selekcije tako će igrati za svjetsko zlato, no FIBA se potrudila da donese nevjerovatnu odluku koja je izazvala negodovanje i kod jednih i kod drugih.

Naime, dizajnirane su nove lopte koje će biti korištene samo u finalu i igrači imaju jako malo vremena da se naviknu na njih što bi moglo biti dosta problematično.

Oglasi

Na ovim loptama nalazi se logo turnira, današnji datum tj. datum odigravanja utakmice, te zlatni trofej koji će dobiti prvak svijeta.

Proizvedeno je ukupno samo 1.200 ovakvih lopti i svaka je pakovana u posebne kutije s odgovarajućim serijskim brojem.

Frank Linders, FIBA-in direktor za medije i marketing istakao je da je jako uzbuđen zbog posebne lopte, ali to se ne može reći za Srbe i Nijemce.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Igrači su nove lopte dobili tek jučer i za manje od sat vremena ćemo vidjeti kako su se na njih navikli.

Ono što je jasno jeste da će titula prvaka svijeta u Evropu ma s kojim loptama se igralo, iako se Amerikanci busaju u prsa kako se kod njih igra najbolja svjetska košarka. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi