Hrvatska razbila Tursku u Istanbulu i izborila završni turnir kvalifikacija

Borba za Olimpijske igre

Hrvatska razbila Tursku u Istanbulu i izborila završni turnir kvalifikacija

Edmir Škorić

Hrvatska košarkaška reprezentacija je bez većih problema u Istanbulu pobijedila domaću selekciju Turske rezultatom 84:71 u finalu pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre.

Hrvatska je uglavnom bez problema dobila sve svoje mečeve na turniru u Turskoj. U grupnoj fazi je pobijedila Belgiju (86:55), Švedsku (99:67) i Nizozemsku (89:81), a u polufinalu Ukrajinu sa 85:70.

Dominantna je bila i večeras u finalu protiv Turske, domaćina turnira. Turska je povela samo na početku 2:0 i 4:2, sve ostalo bilo je na strani Hrvatske, koja je prvi period igre dobila sa 24:14.

U drugoj četvrtini je Hrvatska otišla na velikih 20 razlike, a na poluvremenu je bilo +19 (48:29). Činilo se kao da je sve gotovo, a onda je u trećoj dionici krenuo šut Turke, pa su došli na samo šest poena zaostatka.

Nakon toga, nova serija Hrvatske, koja odlazi na 15 i viš razlike i već na polovini zadnje četvrtine rješava pitanje pobjednika.

Oglasi

Turci naravno nsiu odustajali do samog kraja, ali njihovi pokušaji da se nekim čudom vrate u meč bili su uzaludni.

Dario Šarić je briljirao u ovom meču sa 22 poena i 11 skokova, dok je Jaalen Smith ubacio 14 poena, koliko i saigrač našeg Džanana Muse iz Real Madrida, Mario Hezonja.

Kod poražene selekcije zvijezda Philadelphia 76ersa Furkan Korkmaz je ubacio 19 poena, Sehmus Hazer 16 poena, a centar Houston Rocketsa Alperen Sengun 12. Njih trojica su jedini bili dvocifreni.

Završni turnir kvalifikacija za Olimpijske igre igra se u ljeto 2024. godine u Parizu.

Iz naše grupe je, podsjetimo, Poljska prošla dalje u kvalifikacije nakon što je danas u finalu turnira pobijedila Bosnu i Hercegovinu.

Top Komentari

pero98
Bravo Hrvatska za sjajan turnir i sjajnu današnju utakmicu.
5 3
user1685882437
Bravo Hrvatska!
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi