Fudbalska skitnica umjesto zvijezda: Slava ga je ponijela, od velike karijere nije ostala ni sjena

James Rodriguez daleko od velikog nivoa

Fudbalska skitnica umjesto zvijezda: Slava ga je ponijela, od velike karijere nije ostala ni sjena

Eldar Ganibegović

Mnogi igrači ne ostvare svoj puni potencijal. U ranoj mladosti budu velike nade, brojni od njih i dođu na veliki nivo, ali se tu ne uspiju zadržati jer ih slava i neke druge stvari ponesu, te to bude kobno po njihovu karijeru.

Činilo se da će mu fudbalski svijet leći pred noge i sve je upućivalo na to da je pred kolumbijskim fudbalerom velika karijera. Kada je imao 24 godine, Real Madrid je za njega platio Monacu 75 miliona eura. 

Sve je počelo 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, kada se James Rodriguez sa svojom reprezentacijom izborio za četvrtfinale, gdje je uspio postići najljepši pogodak turnira. Uslijedio je transfer u Real Madrid, a slava ga je postupno počela mijenjati.

Glamurozni život zvijezde u Madridu za njega je bio veliki zalogaj. Prestalo mu je ići na terenu, a ništa se nije promijenilo ni nakon odlaska na posudbu u minhenski Bayern. Isprva se činilo da bi mogao zablistati, ali sve je bilo kratkog daha. 

Kolumbijac je došao u situaciju da niti jedan klub nije zainteresovan za njega. Carlo Ancelotti konačno mu je pružio utočište u Evertonu, gdje nije izdržao ni godinu dana te je nakon dolaska Rafaela Beníteza otišao u katarski Al-Rayyan.

No, nije bio sretan u Kataru te se pokušao vratiti u Evropu, što mu je i uspjelo u septembrz 2022. godine. Potpisao je ugovor s Olympiacosom, koji se, međutim, nekoliko mjeseci kasnije razišao s Jamesom Rodríguezom.

Oglasi

U Grčkoj nisu mogli tolerirati njegovu nedisciplinu i katastrofalnu formu, pa je u aprilu ove godine ostao bez kluba.

Kada se od njega očekivalo da na travnjaku pruži maksimalan učinak, našao se u situaciji da nijedan veći klub nije pokazao interes za njega. Na kraju je s potpisom novog ugovora pričekao do jula ove godine, kada je potpisao na dvije sezone za brazilski klub Sao Paulo.

Za pad njegove karijere može se okriviti životni stil kojem se počeo prepuštati nakon što se popeo na vrh. U životu je promijenio mnoge partnerice, a čak je bio i oženjen Danielom Ospinom, sestrom svog reprezentativnog kolege Davida Ospine.

Trenutno James Rodríguez ima dvoje djece - kćer Sal s bivšom suprugom i sina Samuela kojeg mu je rodila surogat majka. Od fudbala je zaradio približno 75 miliona eura, pa je unatoč padu karijere materijalno vrlo dobro osiguran.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi