Još jedno poznato lice je iza rešetaka: "Živi s 20 drugih zatvorenika, silovanja su svakodnevica..."
Nizozemski fudbaler mora odslužiti ukupno sedam i po godina zatvora (Foto: Instagram)

Čeka izručenje

Još jedno poznato lice je iza rešetaka: "Živi s 20 drugih zatvorenika, silovanja su svakodnevica..."

Midhat Šljivak

Brojni fudbaleri imali su u proteklom periodu ozbiljne probleme sa zakonom, a jedan od onih koji su u popriličnom problemu je Nizozemac Quincy Promes.

Fudbaler Spartaka iz Moskve i nekadašnji reprezentativac Nizozemske Quincy Promes trenutno je iza rešetaka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. On je prilikom posjete s klubom u Dubaiju zadržan na aerodromu i već je mjesec dana iza rešetaka.

Promesa Nizozemska traži kako bi odslužio ukupnu kaznu zatvora od gotovo osam godina zatvora. 32-godišnjak je prvo osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je nožem izbo rođaka na porodičnom okupljanju, a zatim je stigao još veći problem.

Ispostavilo se da Promes ne igra samo fudbal već i da se bavi krijumčarenjem drogom. Osuđen je na šest godina zatvora po ovoj optužnici, no kako igra u Rusiji, nije bio dostupan nizozemskim vlastima kako bi započeo izdržavanje kazne.

Međutim, zbog svega je zadržan u Dubaiju. Fudbalsku idilu zamijenile su mu ćelije zloglasnog zatvora gdje Promes nema apsolutno nikakva prava.

Oglasi

"On je trenutno u zatvoru Al Aweer gdje živi u užasnim uslovima. U ćelijama koje su planirane za šest osoba živi i po 20 zatvorenika. Neki spavaju na podu".

"U ovom zatvoru mu je dozvoljeno da vježba tri puta sedmično. Ne postoje nikakve sprave, to mu otežava izdržavanje kazne. Hrane gotovo da nema, naročito ne voća i povrća."

"Silovanja su svakodnevica. Zatvorenici se smrzavaju i nemaju nikakva prava. Po ulasku u zatvor obaveza je brijanje glave. Ona mora biti konstantno obrijana i kazne su velike ako neko želi imati kosu. Ne mogu nikog zvati od porodice, niti gledati televiziju", navodi se.

Promes zatražio izručenje Rusiji

Nizozemac je odmah po hapšenju zatražio da bude izručen Rusiji, gdje zarađuje fudbalski hljeb i gdje je posve siguran od nizozemskih vlasti.

Oglasi

Dosta vremena je prošlo otkako je ovaj fudbaler podnio zahtjev za izručenje. Vlasi u Emiratima još mu nisu poslale odgovor i on je prinuđen čekati razvoj situacije.

Promes je, prema informacijama, smješten u ćeliji s još četvoricom Nizozemaca koji čekaju izručenje, a ćelija je poprilično puna jer su tu još zatvorenici iz Pakistana, Egipta i Indije.

Niko od njih nije upoznat s Promesovom karijerom. Možda je tako i bolje jer bi mogao imati dodatne probleme ako bi se saznalo da raspolaže ogromnim količinama novca.

Nizozemski fudbaler trenutno je pod ugovorom s moskovskim Spartakom. Zatražio je državljanstvo Rusije i definitivno se nema namjeru vraćati kući.

Krilni fudbaler je karijeru započeo u Twenteu, igrao je još za Go Ahead Eagles, Sevillu i Ajax. U Rusiju je prvi put stigao 2014. godine, proveo je u Spartaku četiri godine, da bi se zatim vratio 2021. godine.

Za reprezentaciju Nizozemske nastupio je 50 puta i postigao je sedam pogodaka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi